Tags

, , , , ,

Jeg leser mye flere bøker enn jeg når å skrive om her på bloggen, så dette er et oppsamlingsinnlegg. Dette er del fem, med 5 flere bøker (krimbøker) jeg ikke har rukket å skrive om. Flere innlegg vil følge, med flere gode bøker.

Noen vet av Trude Teige

Et eldre ektepar blir funnet drept på en gård i Asker. Politisk journalist Kajsa Coren blir sendt til åstedet. Hun er egentlig opptatt med å avdekke en av velferdsstatens største skandaler etter krigen: omsorgssvikt og overgrep mot barn på barnehjem og spesialskoler. Kajsa begynner å forstå at det er en sammenheng mellom drapet og barnehjemsskandalen.

Et eldre ektepar blir funnet drept og Kajsa Coren, politisk journalist i Kanal 4, blir sendt til åstedet. Egentlig arbeider hun med å avdekke en sak om omsorgssvikt og overgrep mot barn på barnehjem og spesialskoler. Hun sitter på informasjon som tyder på at sannheten om alle overgrepene langt fra er kommet fram. Litt etter litt begynner Kajsa å forstå at det er en sammenheng mellom drapet på ekteparet og tv-saken hun jobber med, og hun føler at hun er på sporet av et skup. Samtidig befinner drapsmannen seg mye nærmere enn hun aner.

Svart engel av Kjell Ola Dahl

En politimann blir skutt og drept på Grønland torg i Oslo. Kollegene er i sjokk. Politietterforsker Gunnarstranda skal lede en etterforskning som raskt bærer galt av sted. Bevis forsvinner både i offerets leilighet og på politihuset. Samtidig blir en advokat meldt savnet og etterforskningen står i stampe.

Svart engel handler om gjengkriminalitet, rivalisering, pengeutpressing og kameraderi i politiets egne rekker. Alle kan gjøre feil, men man bør ikke gjøre for mange av dem. Når bevis begynner å forsvinne fra politihuset forstår Gunnarstranda at en politimann er involvert. Den kritikerroste forfatteren Kjell Ola Dahl, som er oversatt til en rekke språk, har skrevet en av sine beste kriminalromaner.

Udyr av Lotte og Søren Hammer

To barn gjør et grusomt funn i gymnastikksalen på skolen. Der finner de likene av fem nakne og mishandlede menn, som henger fra taket. Det blir snart klart at de drepte har en pedofil fortid, og førstebetjent Konrad Simonsen og hans team på drapsavsnittet i København må legge lokk på saken for å forhindre at noen spolerer etterforskningen. Men en gruppe av ofre for pedofile overgrep har andre planer.

En tidlig morgen gjør to barn et grusomt funn: I skolens gymnastikksal finner de likene av fem nakne og sterkt mishandlede menn. De henger med matematisk presisjon fra taket, og scenen likner en offentlig henrettelse. Førstebetjent Konrad Simonsen og hans team ankommer, og det viser seg snart at skolens vaktmester – den lettere alkoholiserte, men begavede Per Clausen, vet mer om de bestialske drapene enn han vil ut med. Men hva er motivet, og hvorfor den spektakulære iscenesettelsen? Det blir snart klart at de drepte var pedofile, og politiet må legge lokk på saken for å hindre at etterforskningen blir spolert. Men en innflytelsesrik gruppe av ofre for pedofile overgrep har andre planer, og med uhyggelige virkemidler gjør de sitt beste for å piske opp stemningen i opinionen.

Jenta med ballongen av Merete Junker

Alarmsentralen mottar en melding fra en kvinne som er ute og går kveldstur med hunden i utkanten av Skien. Hun har falt og trenger hjelp. Når ambulansen kommer til stedet finner de henne kvalt med hundehalsbåndet. Journalist Mette Minde er barndomsvenninne av den dreptes søster og begynner å grave i saken på egen hånd. Hun åpner dører ingen vil hun skal åpne.

Mette Minde kjente den drepte. Hun må gjøre noe. I skumringen beveger to skikkelser seg gjennom et skogholt i utkanten av Skien: en liten jente med en rød ballong, og en kvinne med en liten hund. Snart mottar alarmsentralen en melding fra kvinnen med hunden. Hun har falt stygt og trenger hjelp. Da ambulansefolkene kommer frem, finner de henne kvalt med en punktert ballong plassert på magen. Hunden hennes er sporløst forsvunnet. NRK-journalisten Mette Minde får gjennom sin mann opplysninger om omstendighetene rundt likfunnet. Den dreptes søster viser seg å være en barndomsvenninne av henne. Da hun i jobben som journalist også begynner å motta anonyme brev som angår den døde kvinnens arbeidsplass, føler hun ansvar for å nøste i saken på egen hånd. Det viser seg at den fredelige småbyen ulmer av fordekte sannheter. Mette Minde bestemmer seg for å trosse sin egen indre stemme og åpne dører som ingen vil hun skal åpne.

Hvor er du nå? av Mary Higgins Clark

Den 21 år gamle Mack forsvant for ti år siden. På morsdagen hvert år ringer han moren sin. Macks søster Carolyn kan aldri legge fortiden bak seg og gå videre i livet uten at hun finner broren. Men hun vet ikke at hennes søken etter sannheten kan sette henne i livsfare.

Den 21 år gamle Mack forsvant for ti år siden. Han gikk fra leiligheten han delte med to medstudenter ved Columbia University uten å gi noen beskjed. Men på morsdagen hvert år ringer han moren sin. Hver gang forsikrer han om at han har det bra, nekter å svare på de engstelige spørsmålene hennes og avslutter samtalen. Selv ikke terrorangrepet den 11. september da faren omkom, får ham til å endre mønsteret. Macks søster Carolyn er blitt 26 år gammel og har fullført jusstudiene. Hun har gjennomlevd to familietragedier og vet at hun aldri kan legge fortiden bak seg og gå videre i livet uten at hun finner broren. Men hun vet ikke at hennes søken etter sannheten kan sette henne i livsfare.