En serie jeg er veldig glad i, men som jeg ikke har mer enn så vidt nevnt før, er Tidshjulet av Robert Jordan. Grunnen til at jeg kom på å skrive om den nå er at jeg gjorde et kjempekupp på den lokale gjenbruksbutikken. Jeg kikket tilfeldigvis på hyllen for engelske bøker og der stod hele Tidshjulet serien, eller Wheel of Time som den heter på engelsk og jeg fikk bøkene for tilsammen 50 kr! Jeg har lest hele serien på norsk to ganger og nå gleder jeg meg til å lese dem på originalspråket!
Tidshjulet er egentlig en ganske innviklet fantasyserie. Som i de fleste fantasyhistorier, handler serien seg om kampen mellom det gode og det onde. Her kampen mellom Dragen og Den Mørkeste (Shai’Tan)
Tidshjulet ble laget av Skaperen. Hjulet skaper Aldrenes Mønster ved å bruke menneskene som tråder i veven. Hjulet styrer tiden, og er et hjul med sju eiker, hvor hver eike står for en tidsalder. Når hjulet dreier, ved hjelp av Den Ene Kraften eller kilden, kommer en ny tidsalder. Skaperen fengslet Den Mørkeste ved tidens begynnelse, slik at han bare kan spre ondskapen gjennom Borehullet. På denne måten skaffer Den Mørkeste seg tilhengere, og prøver å ta over kontrollen av verden. Han kjemper imot Dragen som leder kampen mot det onde. Den Mørkeste kan ikke få slippe fri, siden dette vil føre til at Tidshjulet blir ødelagt og verden vil for alltid ligge i mørke.
Historien vi leser i Tidshjulet bøkene finner sted i den tredje tidsalder. En viktig del i bøkene er den sanne kilde, som det finnes to typer av; den mannlige, Saidin, og den kvinnelige, Saidar. Da Lews Therin Telamon, som var Dragen for ca 3000 år siden, klarte å sette Den Mørkeste i fengsel i «Krigen mot Skyggen«, ble Saidin smittet av Den Mørkeste. Dette gjør at menn som kan bruke Den Ene Kraften blir gale og til slutt dør. Dette skjedde også med Lews Therin, og han fikk kallenavnet Frendedreper, fordi han drepte sin egen familie og ødela verden. Fengselet, hvor Den Mørkeste ble bundet av Skaperen, blir nå svakere og svakere.
Profetiene sier at Dragen skal bli gjenfødt som Den Gjenfødte Dragen, og at han skal kjempe mot Shai’Tan (Den Mørkeste) i den siste kampen, Tarmon Gai’don. Han er nødt for å seire, ellers vil verden gå under, tiden vil bli ødelagt og verden for alltid vil ligge i mørke. Bøkene handler om veien mot denne endelige kampen, hvor alt det gode i verden må gjøre seg klar til å møte Den Mørkeste i kampen som vil både redde og ødelegge verdenen.
Aes Sedai er kvinner som kan beherske den kvinnelige kilden til kraften, Saidar. De kjemper for det gode men har ofte egne agendaer og skjulte motiver for hva de gjør. De er oppdelt i ulike fargegrupper, hvor hver farge konsentrerer seg om enkelte ting. De røde har blant annet ansvaret for å ta seg av menn som kan bruke Den Ene Kraften, ved å kutte forbindelsen deres til kilden. De blå er oppsatt på å beskytte Rand Al’Thor, en gjeter fra den lille landsbyen Emondsmark, som de erklærer for å være Den Gjenfødte Dragen. Rand har motstandere overalt, siden den forrige Dragen drepte alle han var glad i, og mange tror det samme vil skje igjen. Men han er også den eneste som kan bekjempe Den Mørkeste. Den Mørkeste er til gjengjeld oppsatt på å få Den Gjenfødte Dragen på sin side, i kampen for å skyggelegge verden. Rand Al’Thor og vennene hans blir sendt ut på en lang reise, og det viser seg at både Rand og hver enkel av vennene hans, har enorm innvirkning på Mønsteret som styrer verdens handlinger.
Som profetien hadde forutsett, ble Den Gjenfødte Dragen (Rand) født på Dragefjellet i år 978, på den siste dagen av Blodsnøens Slag, på slutten av Aielkrigen. Hans mor var Tigraine Mantear, datterarving av Andor, mens hans far var Janduin, den yngste Aiel lederen gjennom tidene. Moren døde da hun fødte Rand, og da faren fikk vite at hun var død, sluttet han som leder og dro til Pestlandet for å drepe Trolloker. Rand ble funnet av Tam Al’Tor, en gjeter som hadde blitt med i Illianernes hær. Tam giftet seg med Kari Al’Tor, og tok med seg Rand tilbake til Emondsmark og gården sin der. På tross av at Rand har et helt annet utseende enn alle andre i Emondsmark vokste han opp som sauegjeter i den fredelige landsbyen, lykkelig uvitende om sin egen skjebne.
Formet av oppveksten i Emondsmark, vokser Rand opp til en nysgjerrig, og sta gutt, som var svært opptatt av å gjøre skøyerstreker, helst sammen med vennen Mat. Som barn i Emondsmark, har han bare hørt historier om hva som skjer rundt i verden. Dermed blir han full av begeistring da det kommer en ekte Aes Sedai, Moraine, til landsbyen. Men etterhvert som han lærer mer om Aes Sedaiene, prøver han å holde mest mulig avstand fra dem. Etter at han forstår at han er Den Gjenfødte Dragen utvikler han seg til en mer seriøs og følelsesløs (i hvertfall tilsynelatende) person som strever med sin nye rolle og sitt forhold til både Saidin, Aes Sadaier og vennene sine.
Robert Jordan er pseudonymet James Oliver Rigney Jr. bruker når han skriver Tidshjulet-bøkene. Han vokste opp og bor i Charleston, South Carolina. Som liten var han en lesehest, og allerede som femåring hadde han bestemt seg for å bli forfatter. Etter at han fikk lånekort på biblioteket var han ikke fornøyd med å lese barnebøkene, men gikk i lesesalen og snikleste bøker fra voksenavdelingen. I begynnelsen av 20-årene deltok han i Vietnam-krigen. Han utmerket seg og fikk The Distinguished Flying Cross for heltedåd utført i luftkamp og The Vietnamese Cross of Gallantry. Det ble gitt fra Sør-Vietnam til personer som satte livet sitt på spill i kampen mot Nord-Vietnam.
Etter krigen, begynte han på fysikkstudier ved Citadel Military College. Han fikk etter avlagt eksamen jobb som atomingeniør i marinen. Han ble svært syk og ble han innlagt på sykehus. Der var han nær døden, grunnet komplikasjoner som holdt han i senga i en måned. Livet var for kort til å kastes bort fant han ut, drømmen om å bli forfatter ble realisert. I 2006 kom Rigney med er erklæring der han sa at han hadde fått diagnosen amyloidosis. Han gikk bort av sykdommen 16. september 2007.
Bøkene er; The Eye of the World (Verdens øye), The Great Hunt (Den store jakten), The Dragon Reborn (Den Gjenfødte dragen), The Shadow Rising (Skyggen stiger), The Fires of Heaven (Himmelens flammer), Lord of Chaos (Kaosets Herre), A Crown of Swords (Sverdkronen), The Path of Daggers (Dolkenes vei), New Spring (Prolog: Ung vår), Knife of Dreams (Drømmenes kniv), Winter’s Heart (Vinterens hjerte), Crossroads of Twilight (Skumringens krossvei) og The Gathering Storm, Towers of Midnight og A Memory of Light som er fullført av Brandon Sanderson.
knirk said:
Å, disse hadde jeg glemt. Jeg likte så godt Aes Sedai. Bøkene var bra, men jeg synes han ble litt vel omstendelig etterhvert, så jeg ga meg etter …. husker ikke hvor mange bøker egentlig.
Etter å ha lest denne gode bloggposten fikk jeg lyst til å lese fantasy igjen.
astridterese said:
Ja det er mye å følge med på i disse bøkene, jeg slet litt første gangen men andre gangen var det bare kos 🙂
Så bra at du fikk lyst til å lese fantasy!
Pauline said:
Bra forklaring om bøkene 🙂 eneste er at du har en liten faktafeil… Det er ikke de Hvite Aes Sedaiene som jobber med menn som bruker saidin. Men de Røde 😀
astridterese said:
Det har du helt rett i. Vet ikke helt hva jeg tenkte på 🙂 Flott at du påpekte at jeg har gjort feil!
Pingback: Boktema hos Anette – Min favorittserie « Betraktninger
Lan mandrogaron said:
Har les serien på norsk og engelsk 6-7 ganger, venter på siste delene av avslutninga. Er en av de beste fantazy serien jeg har lest. Fikk tom kona hekta, så har lest den høyt på norsk og engelsk. Venter spent på siste verk. Trist at han døde før han fikk se verket sitt komplett. men heldigvis hadde han råverket så en annen kunne fullføre det. Mega deal du fikk på bruktsjappa! ;D Good reading ;D
astridterese said:
Jeg er enig i at dette er en fantastisk flott fantasy-serie 🙂
Og ja, jeg var heldig med prisen på disse bøkene 🙂
Pingback: Topp 10 bøker jeg ville redde hvis jeg ble bortført av aliens (eller det skjedde en annen katastrofe) « Betraktninger
benedikte said:
elsker bøkene og synes at det med foreldrene
til Rand al`Thor var spesifikt morsomt.
Er ni år og på 2. bok fin info!
TAKK
astridterese said:
Så bra du synes det 🙂
Pingback: Boktema – Min favorittforfatter på J « Betraktninger
ziarah said:
Disse har jeg lest en gang i tida, men kom meg bare til bok fem, og så gikk det flere år før jeg fikk lyst til å vite hva som skjedde videre, så da hørte jeg bok 1-10 på lydbok (!). Det tok sin tid, for å si det sånn … Gikk mange lange turer, og strikka en hel del, mens jeg lytta, og syns serien i grunnen fungerer bra som høytlesning. Da kan jeg sone litt ut innimellom når han gjentar seg 😉 Husker de første fem som en stor leseropplevelse, ny som jeg var til fantasyserier av den lengden. Nå vurderer jeg nesten å lese de fem jeg ikke har lest. Hvordan syns du Sanderson følger opp?
astridterese said:
Jeg merket nesten ikke forskjell for å være ærlig. Den siste boken føyer seg inn i rekken som om den hører til der 🙂
Jeg kan tenke meg det måtte være en enorm oppgave å ta på seg å høre disse bøkene på lydbok! Men det har nok noe med at jeg har så lyst til å høre Harry Potter på engelsk (lest av Stephen Fry), men ikke får til hvordan jeg skal passe det inn i hverdagen min. Kanskje lange gåturer ville vært det rette!
Jeg syntes Tidshjulet var fantastisk, men første gangen jeg prøvde meg på dem kom jeg ikke lenger enn til bok 5-6. Andre gangen gikk det bedre. Og nå har jeg tenkt å lese dem på engelsk. En dag… når jeg har tid 🙂
Pingback: Mitt tematips #7: Born in the USA | Betraktninger
Beathe Solberg said:
Fantasy er ikke det jeg leser mest av, men denne kunne jeg tenkt meg å tittet nærmere på.
astridterese said:
Det er en veldig lang serie, men på den måten blir du også ekstra kjent med og engasjert i karakterene 🙂
Melusine said:
Fantastisk serie, og du har skrevet en veldig god og utfyllende omtale av den!Når jeg tenker meg om har jeg lest bok ti, men det begynner å bli en stund siden nå så den må sikkert leses om igjen. Fine bilder du har funnet 🙂
Pingback: Mitt tematips #7: Born in the USA | Betraktninger
Pingback: Topp 10 bøker jeg ville redde hvis jeg ble bortført av aliens (eller det skjedde en annen katastrofe) | Betraktninger
Pingback: Boktema – Min favorittforfatter på J | Betraktninger
Pingback: Top 100 Science-Fiction, Fantasy Books | Betraktninger
Audun Stenseng Skjønhaug said:
Hei, jeg vurderer å begynne å lese denne serien. Men har et spørsmål. Skal jeg begynne med første bok eller bør jeg begynne med Ny vår, i og med at den foregår før tidshjulet ?
astridterese said:
Jeg leste dem fra første bok og Ny vår tilslutt. Det fungerte helt fint og ga endel «inside information» før Ny vår som gjorde at jeg fikk med meg mer av historien. Så jeg tror jeg anbefaler å gjøre det på den måten 🙂
Pingback: Smakebit ~ Flukten fra Emondsmark | Betraktninger