Tags
a study in scarlet, Arthur Conan Doyle, de fires tegn, den greske tolk, den krypende mann, det tomme hus, en studie i rødt, fryktens dal, hans siste bedrift, Helge Fauskanger, his last bow, hunden fra baskerville, krim, krim lest i 2021, kriminalromaner, Sherlock Holmes, skandale i bøhmen, skrinet, the adventures of sherlock holmes, the case-book of sherlock holmes, the hound of the baskervilles, the memoirs of sherlock holmes, the return of sherlock holmes, the sign of four, the valley of fear
Jeg har lest bøkene om Sherlock Holmes, skrevet av den engelske forfatteren Arthur Conan Doyle. Så mye som en hører om denne karakteren skulle en tro at Doyle skrev mange bøker om ham. Men det motsatte er faktisk tilfelle. Tilsammen finnes det 4 kriminalromaner og 56 noveller. De siste er gitt ut i 5 novellesamlinger. (Du finner en oversikt nederst i dette innlegget). Både bøkene og novellesamlingene er gitt ut mange ganger og er oversatt til en mengde språk. Det er også laget, tror man, rundt 200 filmer og Tv-serier om karakteren Holmes. Noen tro til bøkene og noen bare løselig basert på originalteksten.
Kanskje mest kjent er den engelske TV-serien Sherlock med Benedict Cumberbatch som Sherlock Holmes og Martin Freeman som dr. John Watson (2010 – 2017). Men jeg er også stor fan av den amerikanske Tv-serien Elementary med Jonny Lee Miller som Sherlock Holmes og Lucy Liu som dr. Joan Watson (2012 – 2019). Det eksisterer også en mindre kjent TV-serie (1984 -1985); The Adventures of Sherlock Holmes med Jeremy Brett som Sherlock Holmes og David Burke som dr. John Watson.
Filmen Sherlock fra 2002 med James D’Arcy som Sherlock Holmes og Roger Morlidge som dr. John Watson er ikke like kjent. Men det er derimot filmen Sherlock Holmes fra 2009 med Robert Downey Jr. som Sherlock Holmes og Jude Law som Dr. John Watson. Det har mye å si hvilke skuespillere som har hovedrollene.
Holmes synes å være født i begynnelsen av 1854. Han startet som privatdetektiv i 1878 og trakk seg tilbake i 1903. Hans partnerskap med dr. John Watson begynte i 1881. Watson er arketypen på den lojale vennen, som hjelper detektiven. Selv om han ikke er like smart som hovedpersonen er han svært lojal. Det er også han som forteller de fleste historiene. Bare to av novellene har Holmes som forteller. (The Musgrave Ritual og The Gloria Scott)
Sherlock Holmes fascinerer kanskje mest fordi han er så anderledes enn alle andre detektiver. På en måte kan han minne om Hercule Poirot i det at han er svært nøye og at han ser små ting som andre ikke får med seg. (Pirot kom etter Holmes). Men Holmes er mye mer ekstrem. Han sover ikke og spiser lite når han etterforsker en sak, og når han ikke har noe å gjøre så tar han morfin. Han er også veldig opptatt at naturvitenskap, noe som var svært populært i England på den tiden bøkene kom ut. Det er sagt at Doyle baserte karakteren på sin gamle lærer, Joseph Bell, som var kirurg og veldig flink til å diagnostisere. Holmes påstår selv å være den eneste konsulterende detektiven i England. Det vil si en person som hjelper andre med å løse saker, og som ikke tar på seg egne oppdrag. Men i novellene gjør han nettopp det, så det er en selvmotsigelse her hos Doyle.
Det er i tillegg til filmene og TV-seriene skrevet en stor mengde tegneserier og kriminalromaner med Sherlock Holmes som hovedperson. Der løser han alt fra saker som ligner på de Doyle diktet opp, til mord begått av vampyrer. Jeg har lest spesielt mange tegneserier om ham, men også noen bøker. De fire kriminalromanene til Doyle er gitt ut i tegneserieform som holder seg strengt til originalene. Det finnes også tegneserier fra mange av novellene.
En av disse bøkene er Skrinet av norske Helge Fauskanger (Baskerville, 2012). Romanen bygger at Holmes helt til slutt i novellen The Adventure of Black Peter, sier han skal til å dra til Norge. Ifølge Fauskangers roman var Holmes innom både Kristiania og Bergen, og oppsporet det tapte relikvieskrinet til St. Sunniva. Jeg nevner denne boken fordi det er en veldig god kriminalroman som anbefales!
I tillegg til alt dette finner du et museum dedikert til Holmes i Vaud i Sveits, og 221B Baker Street i London finner du Sherlock Holmes Museum som åpnet i 1990. Mange fans reiser også til Reichenbach fossen som ligger i byen Meiringen i Sveits. Det var her Holms antatt døde sammen med Moriaty. Doyle var lei av hele Holmes og ville heller skrive historiske romaner, men det ble så ramaskrik blant tilhengerne av Holmes at han dukket opp igjen noen år senere.
- A Study in Scarlet (1887) (norsk: En studie i rødt)
- The sign of four (1890) (norsk: De fires tegn)
- The Adventures of Sherlock Holmes (1891-1892) (norsk: Skandale i Bøhmen og andre Sherlock Holmes-eventyr)
- The Memoirs of Sherlock Holmes (1893 – 1894) (norsk: Den greske tolk og andre Sherlock Holmes-memoarer)
- The Hound of the Baskervilles (1902) (norsk: Hunden fra Baskerville)
- The return of Sherlock Holmes (1905) (norsk: Det tomme hus og andre Sherlock Holmes-bedrifter)
- The Valley of Fear (1914 – 1915) (norsk: Fryktens dal)
- His Last Bow: Some Reminiscences of Sherlock Holmes (1917) (norsk: Hans siste bedrift og andre Sherlock Holmes-fortellinger)
- The Case-Book of Sherlock Holmes (1921 – 1927) (norsk: Den krypende mann og andre Sherlock Holmes-saker)
Tine Sundal said:
Så gøy dette var å lese Astrid Terese! Jeg har vært i 221B Baker Street, litt underlig å gå rundt i museet etter en oppdiktet karakter, men skitt au.
Jeg fant ikke en eneste omtale av en Holmes-historie på bloggen, bare en lydbok med fem noveller. Søker du på Sherlock Holmes hos meg, vil du se bilder fra det museet, fikk meg en god mimrestund nå, takk skal du ha!
astridterese said:
Nå har jeg kikket på bilder på bloggen din og kjenner at jeg har veldig lyst til å reise til London igjen (Det hadde jeg igrunnen fra før av og) 🙂 Jeg har hverken vært i 221B Baker Street eller i Charles Dickens museet, men det skal stå på listen til neste gang!
Jeg har vært i veldig mange ulike bokhandler i London fordi vi var på tur dit med Fagskolen for bokbransjen, så der kan jeg nok briljere litt 😀
Augusta said:
Fin oversikt. Jeg har kun gått forbi 221b Baker Street, men har kost meg mye med bøkene og filmene om Sherlock og Watson. Serien Sherlock med Cumberbatch er nok favoritten. Og den japanske Miss Sherlock.
Har du lest alt av Doyle? Liker dine leseprosjekter 🙂
astridterese said:
Nei, jeg har bare lest Sherlock Holmes bøkene. Men det kunne være interessant å lese resten og, spesielt The Paranormal Casebooks of Sir Arthur Conan Doyle, men de finner jeg ikke i Norge. Jeg har biblioteklånekort hos Bookshare i USA, så det kan være jeg finner flere der 🙂
Hanneles bokparadis said:
gillar de nya filmatiseringarna
astridterese said:
Ja, det gjør jeg og!