God påskesøndag! I dag finner du smakebitene hos Flukten fra virkeligheten.
Jeg fant bildet over på Pixabay da jeg lette etter et påskebilde å starte innlegget mitt med. Det var det mest passende bildet, selv om jeg egentlig var ute etter ett med kyllinger. Jeg er frisk, men holder meg inne. Det gjør vel mange av dere og. Sønnen min og kona hans har vært syke, men er nå på bedringens vei. Jeg er veldig, veldig glad det gikk godt med dem. Frem til skjærtorsdag hadde vi barnebarnet vårt her, og etterpå har vi ikke gjort noe som helst. Det vil si at vi har sittet i solen litt, men nå regner det og da bruker vi tiden på å lese. Jeg har lest en hel del, og må bruke litt tid på å skive om det jeg leser og.
Jeg har lest ferdig den første boken i Song for Eirabu, og er halvveis med bok to. Så har jeg lest After Mars av Emma Newman og Kraften av Naomi Alderman, samt en lokal krim. Nå er jeg straks ferdig med Vi er fem av Matias Faldbakken og skal begynne på Reisen til livsvannet av Bergsveinn Birgisson. Dere har kanskje fått med dere at jeg er veldig glad i islandske bøker, så jeg er spent på hva jeg vil synes om denne.
Boken forteller i begynnelsen om tiden etter 1783 da det var mange vulkanutbrudd på Island, så ble det flom og en meget streng vinter. Både mennesker og dyr døde. I tillegg herjet dysentri, skjørbuk og kusma.
Fra noen steder, som ved Skaftá, fortelles det i erindringene til en prest som ikke hadde flyktet fra området, at på tettere befolkede steder der ble likene lagt i massegraver uten kiste og måket over. Dette ble kalt å dynge folk.
Det minner om New York i dag. Det bodde ikke mye folk på Island på 1700-tallet. (Ca 50 000 før alle katastrofene) Så disse tallene er dramatiske:
Tallenes tale er klar. I 1784 minket befolkningen med 4289 personer.
Den siste smakebiten er denne:
Det sørgelige var at mens allmuens trengsel på grunn av naturkatastrofene tok knekken på de fleste fattiglemmer, dagdrivere, avfeldige gamlinger, ringeaktede og skittenfeldige, umåteholdne og syke, hestespisere, latsabber og landstrykere – så tok farsotter seg av øvrige mennesker i deres beste alder, de sterkeste som hadde utstått de største påkjenningene.
Livet var sett og vis ulevelig.
Det var ikke mulig – å leve.
Mari - Flukten fra virkeligheten said:
Rart, eller ikke, hvordan historien gjentar seg. Jeg lurer på om vi klarer å ta lærdom av dette denne gangen, og er bedre rustet ved neste korsvei. Leit å høre at sønnen din og svigerdatteren har vært syke, men godt de har kommet seg igjen.
Her er vi så og si bare hjemme. Var en tur innom kirkegården her forleden dag, på nærmeste tettsted bare få minutter unna. Da hadde jeg ikke vært ute noe annet sted enn hjemme den siste måneden. Føles helt uvirkelig. Her bor hele familien i vår egen «lille landsby», litt satt på spissen, men ikke langt fra hverandre. Så de siste par ukene har vi vært litt ute på verandaen sammen hos foreldrene mine, men det er alt. Ungene har ikke vært sammen med venner. Syns det med lekevenner er veldig vanskelig, hvordan skal vi kunne vite hvem andre de har vært sammen med. Det er jo helt umulig, så da har vi heller latt det være. Kanskje er vi litt hysteriske, kanskje ikke. Better safe than sorry, har jeg tenkt.
Håper dere får noen fine lesedager i slutten av påskeferien. Klem fra Mari
astridterese said:
Ja, det der med at historien gjentar seg kan man se stadig vekk. Problemet er at vi ikke lærer av historien.
Det er godt dere er trygge! Jeg hadde også vært usikker på det med barna. Da måtte det vært barn som bare var sammen med de som var valgt ut og ingen andre. Barnebarnet mitt har 1 han er sammen med. Og det barnet er bare sammen med han. Det føles tryggere.
VI er bare hjemme vi og, utenom de obligatoriske handleturene. Men de tar først og fremst mannen min seg av. Så har vi besøkt foreldrene mine en gang. Da satt vi ute i hagen i sola, mens de satt inne i vinterhagen med døren oppe. Vet ikke om vi er for strenge, men jeg er redd for dem og.
Klem!
Lottens Bokblogg said:
Tack för smakbiten. Har verkligen inte läst mycket isländskt och det här lät som en intressant bok.
Ja, många som håller sig inne nu, och man blir extra orolig när någon släkting blir sjuk.
astridterese said:
Jeg anbefaler virkelig flere islandske forfattere. Arnaldur Indridason og Yrsa Sigudardottir hvis du liker krim og Bergsveinn Birgisson, Adur Ava Olafsdottir og Kristin Marja Baldursdottir hvis du har lyst til å lese romaner (Det var bare noen av de beste – det er mange, mange fler gode)
Monika said:
Island har inte haft det lätt genom historien. Kanske därför det har blivit ett så tåligt folk. Ett vackert land har de i alla fall ?
astridterese said:
Et veldig vakkert land! Det har skjedd mye på Island, så jeg kan se de blir et herdet folk 🙂
Hanneles bokparadis said:
tack för smakbiten, trevlig påskdag!
astridterese said:
Takk, i like måte 🙂
bokdamen said:
Island lockar, någon gång vill jag åka dit. Tack för smakbitarna och ha en fortsatt trevlig påsk!
astridterese said:
Å ja, det har jeg lyst til!
Takk, i like måte 🙂
Tine Sundal said:
Så flott at dere kunne ta dere av barnebarn når foreldrene har blitt syke, og godt at det gikk bra. Du kan glede deg til boken du er klar for, jeg elsket den og det har de som har lånt boken av meg i ettertid også 🙂
Fortsatt god påskedag Astrid Terese!
astridterese said:
Takk, Tine. Så bra, da gleder jeg meg enda mer 🙂 Jeg har måttet avslutte litt av det jeg har begynt på. Det ble så mange plutselig. Men så skal jeg lese denne. 🙂
Ingun Kleppan said:
Denne gleder jeg meg til å lese!
Ha en forsatt fin påske!
astridterese said:
Takk, i like måte 🙂
Jeg og!
TinaO said:
Tack för smakebiten. Jag har fastnat i isländska tv-serier just nu, så den här skriver jag raskt upp på att läsa-listan, sitt dystra ämne till trots. Ha en fortsatt fin helg!
astridterese said:
Takk.
Jeg holder også på med en islandsk TV-serie (The Valhalla murders). Men den er dubbet til engelsk og jeg er ikke helt sikker på hva jeg synes om det 🙂
Villa Frejas bokblogg said:
En passande bild i dessa tider.
Tack för en trevlig smakbit. Ha en fortsatt fin påsk.
astridterese said:
Takk, i like måte. Ja, det er jo det.
A ROOM OF MY OWN said:
läser gärna isländskt. den här författaren hade jag inte hört talas om tack för smakebiten!
astridterese said:
Islandsk er bra 🙂
Åsa said:
Ja det var ju en passande bild.
Spännande med isländsk litteratur. Tack för smakbit!
astridterese said:
Enig, det synes jeg og 🙂
Pirjo Saloniemi said:
Tack för smakbiten!
astridterese said:
Bare hyggelig!
paulamerio said:
Tack för intressant smakbit, Kanske blir den snart översatt till svenska. Hittade dock andra titlar av författaren som jag nog vill pröva att läsa. Ha en skön påskdag
astridterese said:
Takk, i like måte!
Ja, Svar på brev frå Helga er vel oversatt? Den er nydelig!
Cinnamon said:
Jag tycker om att läsa isländska författare. Tack för smsakbiten!
astridterese said:
Takk. Jeg og 🙂
Rak i ryggen said:
Tack för smakbit, gillar Island, bodde där ett par år. Har inte läst Birgisson. Högaktuellt tema, också de sociala effekterna. Ha en fortsatt fin påskhelg!
astridterese said:
Å, det hørtes fint ut! 🙂
Lena said:
Tack för smakbiten. Borde verkligen läsa mer isländsk litteratur.
astridterese said:
Det er mye fint å lese derfra.
CicilieCicilie said:
Denne hadde jeg ikke hørt om, men det virker som er interessant bok. Jeg må notere meg denne, til senere, når bibliotekene er åpen igjen og jeg kan få tatt meg en tur. Inntil videre går jeg kun ut for å handle mat eller gå tur med hunden. Så har blitt en del lesing på meg også siste uken. Er nå kjekt det da.
Tusen takk for smakebiten.
astridterese said:
Ja, det har blitt mye lesing denne påsken her og. Jeg er som deg og går ut for å handle eller med hunden. Men jeg har sett endel påskekrim og 🙂