Tags
barnemishandling, drap, familievold, kidnapping, krim lest i 2017, lille linerle, liv forlag, misbruk, Myriam H. Bjerkli, Myrjam Bjerkli, pedofili, politi-krim, seksuelt misbruk
Det er en bok som har fått utrolig gode kritikker i det siste. Jeg har sett flere krimblogger (og andre blogger) skrive om den, og tenkte det var en bok jeg burde lese. Jeg er tross alt veldig glad i krim. I litteraturstudiet jeg tar har jeg lest en bok som heter Blodig Alvor av Hans H. Skei, den handler om kriminallitteraturen i Norge. Der har jeg lest om hvordan krimromaner skaper orden for oss i en uoversiktlig verden. Den slemme får sin straff og vi kan sove godt om kvelden.
Lille linerle av Myriam H. Bjerkli er ikke blant bøkene Skei skriver om. Jeg begynte på den om kvelden, på sengen, som jeg bruker å gjøre med krim. Og jeg fullførte den klokken 4 om morgenen helt ute av stand til å legge den fra meg. Resten av natten tenkte jeg på handlingen. Dette er ikke en roman som skaper orden for deg, dette er en roman som river og sliter i deg og ber deg våkne opp og selv være med å ta den som er slem.
Marie er syv år den dagen hun blir kidnappet. Resten av sin barndom tilbringer hun i en mørk kjeller sammen med en voksen mann. Vi får vite en god del av det hun tenker og får beskrevet, i forsiktige ord, hva som skjer med henne. Tilbake sitter en mor som savner barnet sitt. Hun blir et lett bytte for en mann som ingen burde være sammen med. I det hele er det flere skadde barn i denne boken, barn som har blitt voksne og som ikke har bearbeidet det som var.
Jeg har mailet litt med forfatteren etterpå. Egentlig snakket jeg med en annen i forlaget. Men jeg tror han syntes det var bedre jeg snakket direkte med henne. Jeg var så istykkerrevet etter å ha lest boken at jeg ikke kunne se hvordan jeg kunne anbefale den til noen som helst. Jeg var redd for å såre og skade og dette skrev jeg til henne. Men Myriam fikk meg til å åpne øynene for det som er utenfor min egen lille verden. For det finnes barn som lever i kjellere. Som blir mishandlet i årevis, enten hjemme i det som skulle være deres trygge hjem, eller i kjellere hos den som kidnappet dem. Det finnes barn som er ofre for menneskehandlere og som lever i en eller annen form for slaveri. Det finnes barn som flykter fra sin verden, bare for å komme til et kaldt samfunn hvor de blir plassert på asylmottak. De får ingen hjelp for traumer eller behandling for indre sår på samme måte som vi ville gitt det til våre egne barn. Det finnes en stor mengde barn som forsvinner fra asylmottak hvert år. Barn ingen leter etter. Barn som bor på gata, eller som har havnet i et nettverk av menneskehandlere og misbrukere. Det finnes voksne som har blitt monstre etter selv å ha vært ofre for mishandling som barn. Det finnes slike monstre som fortsetter mishandlingen fordi det er det de har lært.
Det finnes voksne som slår barn, som drikker slik at barna blir skadet av det, som forlater, svikter og sårer. Det finnes så mye vondt her i denne lille verden vi bor i. Så hva gjør vi med det? Min første innskytelse var til å krølle meg sammen til en ball og ikke se. Ikke ville. Men jeg er heldigvis ikke skapt slik. Det skulle noen ord fra Myriam til for at jeg våget, men jeg har åpnet øynene. Vi har en sønn fra Afghanistan, og er med på å hjelpe barn i Russland. Så det er ikke slik at jeg har vært blind for det som skjer. Det er mer det at jeg har brukt litteraturen som en flukt fra det som gjør vondt, og at jeg ikke ville at de to verdenene skulle møtes. At litteratur skulle bli noe annet enn en reise bort fra det som gjør vondt.
Myriam H. Bjerkli skriver utrolig godt. Hun har fullstendig kontroll på ord og setningstrukturer, på litterære effekter og alt annet som gjør en tekst både meget godt skrevet og fullstendig umulig å rive seg løs fra. Hun har fått seksere på terningen av flere bloggere, og blir lovprist av flere og flere etterhvert som boken når frem til dem.
Anbefal denne boken. Si til alle dine venner at de må lese den. Be bokhandelen eller biblioteket din bestille den til deg. Gi den i gave til en venninne. Jeg tror alle vil takke deg for det. MEN, husk å si at dette blir tøft. Si at du er der for å snakke om det etterpå. For det kan bli nødvendig.
Lille Linerle har jeg fått av Liv forlag, men det jeg skriver er min egen mening.
Anita Ness said:
Alle skryter av denne boka, så nå ser jeg frem til å lese den (selv om den virker tøff)
astridterese said:
Ja, den er tøff Anita. Jeg var rå og hudløs resten av natta. Men den er så godt skrevet og har et så viktig budskap at man må lese den likevel.
Fivrelden said:
Jeg er i utgangspunktet ikke en krimleser, men jeg «kjenner» forfatteren fra nettsamfunn for skriving som jeg var med og leda, og har lest barnebøkene hennes. Denne kommer på kulturfond og jeg ser frem til å lese. Forventer sterk opplevelse.
astridterese said:
Ja, det blir det. Det er bra den kommer på Kulturfond, da er det mange små bibliotek rundt om i landet som kan ha den i hylla.
Fivrelden said:
Ja, det er bra. Nå er det ikke alltid alt på kulturfond er like bra. Gjelder både voksne- og barn.), men noe er godt så klart. 🙂 Og spent på denne.
astridterese said:
Jeg er helt enig i at det ikke er alt som er bra der 🙂
Pia said:
Uff, jeg vet ikke om jeg tør, men skjønner at jeg må …
astridterese said:
Ja, jeg tror du og er en som må ?
Beathe said:
Jeg har fått med meg denne «snakkisen» den siste tiden og jeg fikk nettopp mail fra forlaget om denne så jeg takket ja. Skjønner at det kan bli sterk kost dette, men ser likevel frem til å lese den om jeg kan si det sånn.
astridterese said:
Den er en veldig god bok, så du kan virkelig se frem til det. Jeg er glad jeg leste den 🙂 Jeg er også glad for alle som har lest OM boken før de leser den, slik at de er forberedt 🙂
Fjellgata 49 said:
Høres ut som ei sterk bok! Blir nyskjerrig når du las den i ett strekk, tegn på at den er gripende!
astridterese said:
Det er tegn på mangelen på helter, tenker jeg. Til mer jeg leste til mer behov hadde jeg for at noen skulle oppdage hva som foregikk. Jeg ble helt desperat i søken etter noen som kunne gripe inn. Det var grunnen til at jeg leste den i et strekk 🙂
Berit said:
Uffda… Jeg hadde allerede reservert den på ebokbib, men nå er jeg betenkt. Jeg er av de som ikke leser nyheter når de går fra fakta/ opplysning til personlig/ vitneberetninger, nettopp fordi det blir for voldsomt å forholde seg til det: Det finnes bare tre alternativ:
1. Å lese men ikke la det gå inn på seg, men da har man jo en ødelagt sjel.
2. Å lese, og la det gå inn på seg, men da får man jo en ødelagt sjel
3. Å ikke lese detaljer, bare prøve å leve med at grusomme ting skjer og at verden er et grusomt sted.
Jeg lar reservasjonen stå mens jeg gjør noen nye vurderinger, så kan jeg heller bare klikke «innlever» hvis jeg finner det klokest når det blir min tur
astridterese said:
Det ser ut som vi er nokså like på dette punktet Jeg er nødt for å skjerme meg selv for nyheter, spesielt bilder er jeg var på. Det er der forfatteren fikk bety endel for meg. Vi mailet etter at jeg leste boken og hun snakket om at noen MÅ se, at noen MÅ ta ansvar, at noen MÅ gripe inn.
Det er ikke riktig at det ikke noen gang skal være meg. Jeg prøver å gjøre det gode jeg kan i verden, men jeg kan ikke bare gjøre det bak mitt eget skjold eller bak min egen mur. Noen ganger må jeg ut der som det gjør mest vondt.
Det kostet meg mye å lese denne boken, men jeg tror jeg trengte denne påminnelsen. <3
Jeg tror at på punkt 2 så kan det også stå: Å lese, og la det gå inn på seg, å få en sjel som har vokst litt <3
Pingback: 2017 – Lille Linerle | Myriam H. Bjerkli
Ingalill said:
Vet sannelig ikke. Og vet egentlig ikke hvorfor jeg ikke vet.
Kanskje jeg bare skal reservere..
astridterese said:
Jeg vet for lite om deg til å si ja eller nei, men jeg tror ikke du kan lese den og si at det skulle jeg ikke ha gjort 🙂
stjernekast said:
Så godt du skriver om Lille Linerle! Jeg liker ikke boka, og kommer til å skrive om den senere; må bare få den litt på avstand først (leste den ut i natt). Jeg synes det er SÅ fint du skriver at en kan advare de en gir boka til/anbefaler den til at det kan bli en tøff og tung leseropplevelse. Jeg skulle ønske den hadde en advarsel bak eller frempå. Og at du skriver at en kan snakke om det en leste etterpå sammen med noen…
Håper du har en god dag!
Stjernekast
astridterese said:
Tusen takk. Ja, jeg synes boken var rimelig tøff og jeg sier fra til de jeg anbefaler boken til at den er tøff. Å snakke om det etterpå tror jeg også er en veldig god ide!
Pingback: Stella Polaris av Myriam H. Bjerkli | Betraktninger
Pingback: Stella Polaris av Myriam H. Bjerkli | Blopp.no
Pingback: Myriam H. Bjerkli sin debutkrim er lovende - nordlieben.de - deutsch-norsk litteraturblogg
Pingback: Krim lest i 2020 #4 | Betraktninger