Tags
bølgen, Dikt, diktning, Jan Erik Vold, lyrikk, metafor, Norsk Litteraturhistorie, poesi, smakebit på søndag, zenbuddhisme
Jeg har jobbet som en helt denne uken, 6 dager og mange timer. Så i dag var det godt det var søndag. Vi jobber mye begge to, så det er ikke så mange timene vi har kvalitetstid, hvis man kan kalle det for det. Men i dag har vi spist egg og bacon og hatt en lang og fin frokost sammen. Så løper han på jobb, og jeg skal jobbe med litteraturhistorien. Jeg leter etter, og skal skrive om, 3 nordiske forfattere fra perioden mellom 1905 og 1945. Så her vil jeg gjerne ha litt hjelp av mine svenske venner (og mine norske) Kan dere gi meg navn på svenske forfattere, fra den perioden som dere synes jeg skal skrive om? (Jeg trenger også gode tips til danske forfattere om noen kommer på noen de liker).
Det er søndag og smakebiter fra hva bloggere leser, du finner dem hos Flukten fra virkeligheten. Smakebiten min i dag er fra boken Norsk Litteraturhistorie og dere får her litt av det den sier om poeten Jan Erik Vold:
Hanneles bibliotek said:
intressant, tack för smakbiten.
astridterese said:
Bare hyggelig 🙂
Åslaug said:
Fin smakebit! Håper du får menge gode tips om forfattere. Jeg tenker i farten på Karen Blixen og Tove Ditlefsen fra Danmark. Og kanskje Hjalmar Søderberg fra Sverige? Ha en fin søndag – og kos deg med en fridag. Tøft å studere i voksen alder.
astridterese said:
Takk for tips. Jeg tror jeg går for Tove Ditlefsen iallefall. Hjalmar Søderberg vet jeg ikke hvem er så han må jeg slå opp.
Ja, det er ganske tøft. Men også veldig givende 🙂
Boklysten said:
Tack för smakbiten!
astridterese said:
Bare hyggelig 🙂
Karoline said:
Interessant smakebit. Jeg må innrømme at jeg aldri helt har forstått meg på Jan Erik Volds poesi, det er absolutt interessant, men ikke helt min smak (selv om jeg liker «Dråpen»-diktet veldig godt dog), samtidig som jeg virkelig ser den kunstneriske verdien av det. Uansett var smakebiten likevel interessant og lykke til med oppgaven, har ingen gode ideer til forfattere nå, men satser på at alt løser seg lell 🙂
Fivrelden said:
God søndag. Ah, fineste sitatet og søndagsyssel. 🙂
Når det gjelder det du lurer på så tenker jeg straks på Ragnhild Jølsen. (Jau, norsk, men hun er selvfølgelig fortsatt nordisk, trengs å skrives om og viktig.)
Når det gjelder danske og svenske foreslår jeg feks: Karen Blixen, Maria Gripe og Tove Ditlevsen.
Jeg nevner noen ungdoms- og barnebokforfattere også, ettersom du ikke skrev at du var begrensa til kategorier. 🙂
Lykke til.
Eva Trillian said:
Tänker på Sigge Stark – en kvinna som fick skriva under manligt pseudonym för att kunna tjäna pengar på sina böcker , vilket ändå inte var några större summor. En fascinerande och sorgligt öde.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Sigge_Stark
Tack för smakbiten!
Bokdamen said:
Tack för smakbiten! Tänker lite på Elin Wägner så här i all hast. Låter spännande med studierna…. 😉
Monika said:
Selma Lagerlöf måste ju kvalificera sig här, hon levde mellan 1858 och 1940. Många av hennes böcker är skrivna under rätt period 🙂
Evelina said:
Tack för smakebiten!
Helena, MsHisingen said:
Snygg form på den dikten 🙂 Selma Lagerlöf tänkte jag med på, hon är bra. Och Moa Martinsson, en arbetarklassförfattare.
Marie i Skrifvarstugan said:
Tack för den fina smakbiten !
Lotten said:
Tack för smakbiten.
De jag kommer på spontant är Selma Lagerlöf (hennes senare produktion kvalar in i tidsspannet). På 30-talet var arbetarlitteratur stort, t.ex. Moa Martinsson, Eyvind Johnsson och Harry Martinsson. Och Vilhelm Moberg förstås! Hela hans utvandrarsvit är en klassiker i svensk litteratur.
Om det innefattar lyrik rekommenderar jag Karin Boye.
Åsa said:
Tack för smakbiten! Spännande «form» på dikten. 😉