Boken på vent er et boktema hos Beates bokhylle og et fint tema å være med på hver uke.
I dag er det mandag og jeg skriver dette innlegget nå fordi jeg plutselig fikk noen timer fri. På jobb er det sånn at vi må dele på mandagskveld-vakten, det betyr at vi jobber hver sjette mandag. Jeg hadde helt oversett at i dag var det min tur og klarte å gå på jobb kvart på 8! Så da måtte jeg hjem igjen, men jeg går ikke akkurat å legger meg, så da kan jeg blogge. Huff, hvor distre man kan være!
Boken min på vent denne uken er novellesamlingen Fortellinger av Heinrich von Kleist. Kleist levde fra 1777 – 1811 og regnes som en av Tysklands store forfattere. Jeg har i det siste lest mer og mer noveller, og funnet ut at det er en litteraturform jeg setter pris på. Noen ganger leser jeg kanskje bare en mellom to andre bøker, og noen ganger flere om gangen.
Heinrich von Kleist (1777-1811) regnes som et av tysk litteraturs store genier. I tillegg til skuespill og fortellinger skrev han en rekke essays og anekdoter om ulike tema ved inngangen til den moderne tid. I motsetning til andre forfattere i sin samtid forutså Kleist utviklingen i det nye Europa, og formulerte, nøyaktig og detaljert, hovedelementene i den kritikk som ble rettet mot det moderne samfunn: fremmedgjøring, materialisme, individets stilling, statens rolle. Struktur, oppbygging og innhold i Kleists verker, også i fortellingene, har mye til felles med Ibsens dramaer. I likhet med Ibsen lå Heinrich von Kleist langt forut for sin tid i beskrivelsen av sjelelige, psykologiske og samfunnsmessige forhold, noe som gjør ham til en høyaktuell dikter også for moderne mennesker av i dag. Heinrich von Kleist skrev i alt åtte fortellinger. Denne samlingen, den første på norsk, inneholder de seks mest kjente, blant annet Michael Kohlhaas og Jordskjelvet i Chile. Boken innledes med Zoroasters bønn og avsluttes med det berømte essayet Om marionetteateret, av mange ansett som Kleists kunstneriske manifest, der han utvikler sitt originale syn på livet og kunsten. Temaet i dette essayet danner bakteppet for alt han har skrevet. Essayet ble til i desember 1810, et knapt år før han tok sitt eget liv.
Isabella said:
Noveller må jeg prøve meg mer på, leser alt for lite av det. Men skal snart prøve meg på en samling av Alice Munro. Denne hørtes da veldig interessant ut, spennende tid den er skrevet i. Mye forandringer som skjer, morsomt at forfatteren tar for seg dette. Tror nesten jeg må notere denne ned, så får jeg kanskje høre mer om den etterhvert:) Kos deg med samlingen!:)
astridterese said:
Takk skal du ha 🙂 Ja, jeg har funnet ut at noveller passer meg ganske bra. Men det måtte litt prøve og feile tid der og til jeg fant formen jeg likte å putte dem i 🙂
Rufsetufsa said:
Jeg blir alltid anspent når noen nevner noveller/novellesamling. Jeg aner ikke hvorfor. Jeg har alltid hatt anstrengt forhold til den sjangeren. De eneste novellesamlingene jeg har lest er av Stephen King siden det er min favorittforfatter. Men andre novellesamlinger styrer jeg langt unna. Har lyst til å prøve meg på en novellesamling, men vet bare ikke om det er noe for meg.
astridterese said:
Kanskje du skulle prøvd deg på novellesamlingene til Neil Gaiman? De er som små skatter du bærer videre på synes jeg 🙂 Men så er det også slik at ikke alle skal like alt. Vi blomstrer i det å være forskjellige 🙂
Åslaug said:
Jeg leser gjerne noveller, men glemmer at de finnes. Så å få et slikt tips var greit!
astridterese said:
Ja, jeg og. Det er så lett å gripe etter den nyeste boken uten å se at mange flotte forfattere har skrevet fantastiske novellesamlinger!
Beathe Solberg said:
Så kjedelig å ta feil slik at du måtte hjem igjen. Denne tror jeg ikke at jeg har hørt om så tusen takk for tipset,den noteres. Merker godt etter at jeg begynte å ha fokus på noveller i år at jeg får mer og mer sansen for det, så jeg kommer til å fortsette med det fremover også. Ha en fin kveld,Astrid Terese:)
astridterese said:
Takk! Ja, det var litt flaut 🙂 Jeg og. Det er noe med det å komme i gang, men så går det bedre 🙂
Beate said:
Ja, noveller blir det lite av for min del, og vet egentlig ikke hvorfor, er vel bare vanen med lange romaner 🙂
Ha fortsatt en fin høstuke
Birthe (Melusinesplace) said:
Hehe, kjedelig å måtte gå hjem igjen – men greit å få noen timer til overs som du ikke regnet med 🙂
Boken du har på vent var ukjent for meg, men jeg skal notere meg den!
Ukjent terreng - Aina said:
Fasinerande at så» gamle» historiar omhandlar dei same tema som vi er opptekne av i dag, som f.eks. materialisme. Høyrest ut som du har noko å gle deg til. Forfattaren er ført opp på lista mi over «verdt å kikke nærare på og leite etter i Bokbyen» 🙂
Tine said:
Helt ukjent bok og forfatter men 1700-tallet er jo et artig tall da, så denne skulle jeg sett litt nærmere på. Det er ikke lett å huske på den der «hversjettemandag» vakten, full forståelse 🙂