Tags

, , , , , , , , , , , ,

Jeg har mange ganger skrevet varmt om Helge Kåre Fauskangers bok; Skrinet. Hans nye bok, Skarlagenssalen står ikke tilbake for den første. Dette er riktig fin historisk krim, med handling fra 1897 og med innslag av kjente personer i historien.

Fra forlaget:

SkarlagenssalenI kjelleren på herregården Ugge i Østfold finnes det et avstengt rom kalt Skarlagenssalen. Presten som lot gården oppføre på 1700-tallet, skal ha solgt sin sjel til djevelen og forsvant sporløst fra kjellerrommet da hans pakt med den onde utløp. Etter sagnet kan ingen tilbringe natten i Skarlagenssalen uten å miste livet eller forstanden. Over hundre år er gått, men i 1897 synes Ugge- forbannelsen å kaste skygge helt til hovedstaden. Rasjonalisten Fredrik Lange har erklært sitt ønske om å avlive myten ved å låse seg inne i Skarlagenssalen en hel natt, tross sterke advarsler. Er det enda et varsel at en snikskytter brått er begynt å hjemsøke Kristianias gater? Med et broket følge rømmer Lange byen og drar til Ugge gård for å utfordre legenden, men ferden skal vise seg å bli skjebnesvanger: Har Skarlagenssalens forbannelse slått til når det umulige skjer?

Dette er den klassiske krimgåten hvor noen forsvinner fra et lukket rom. Jeg hadde ingen ide om hva som hadde skjedd før jeg fikk den selvfølgelige løsningen. Det er logisk, men jeg tror ikke du heller vil gjette som har skjedd!

Forfatteren mottar her, som i Skrinet, et manuskript. Denne gangen er det historien til Oskar Prod Brattenslag. Det handler om da han i unge dager deltok i et mordmysterium og er satt i pennen av ham selv på sine eldre dager. Derfor kan han også se tilbake på noen av hendelsene med historiens gang i bakhodet. Det er en fin synsvinkel å fortelle denne historien i. En følger den unge Oskars tanker og følelser, men med den gamle mannens visdom. Riktig så bra!

Historien tar oss fra Kristiania til Ugge i Smaalenene (Østfold), og til en herregård som skal være hjemsøkt svartebokpresten Ulstadius som bygget gården. Spesielt rommet som blir kalt Skarlagenssalen skal være farlig å oppholde seg i, det er sagt man ikke overlever en natt der. Så den unge skuespilleren Fredrik Lange ønsker å gjøre nettopp det. Han samler sammen en gruppe mennesker, Miss Celia Fay fra England er medium, Oskar er hennes tolk og tar også med seg sin forlovede. Fru Blegestad som eier bygget må selvfølgelig være med, og i tillegg kommer bibliotekaren på universitetsbiblioteket, Lagergren, som er svært kritisk til det unge mediumet. Og til slutt Kapellan Quisling, som har skrevet bøker om åndene, sammen sin unge sønn Vidkun.

Boken er skrevet i en stil som gjør den veldig spennende. Vi får vite en god del om historien rundt reisen til Ugge, om tanker og meninger hos de ulike aktørene og ser at med den brokete forsamlingen må det gå galt på et vis. Men hvordan de ulike bitene hører sammen er det mye verre å finne ut av. En stund tror man det, og en stund det motsatte. Men alt får sin forklaring og ingen tråder blir hengende løse.

Dette er en type krim som minner meg om Sherlock Holmes. Han var også en av hovedpersonene i Skrinet, og denne boken er skrevet på samme måte. Lukkede rom mysterier var også noe Holmes likte å jobbe med. Den er ikke av de groteske og blodige krimfortelingene, noen dør her og og på en grusom måte, men det er mysteriet mer en mordet som er krimgåten. (Det er klart mysteriet og mordet er tett sammenvevd, og har en felles løsning). Jeg anbefaler denne fordi den er så lett å lese, så utrolig spennende og fordi den har så intelligent gåte å løse. En riktig nydelig bok er det.

Boken har jeg fått av Gyldendal.