Tags
1200, barnekorstog, Djengis Kahn, fantasy, gobi, historie, mongolia, slaver, Tor Åge Bringsværd, tyskland
Jeg har meldt meg på samlesing av norsk fantasy hos bloggen Bokstavelig talt og i dag er vi kommet til Gobi: Barndommens måne som er en roman av Tor Åge Bringsværd og den første av bøkene i romanserien Gobi.
Beretningen om Wolfgang fra Godesberg som bare åtte år gammel dro ut for å befri Jerusalem og den hellige grav.
Barndommens måne tar for seg barnekorstoget i 1212, mellom det fjerde og det femte korstog, og sammenligner det med eventyret om Rottefangeren fra Hameln. Etter hans herre død, Ye Liu Chutsai, rømmer Wolfgang av Godesberg fra den mongolske riket mot vest over via Gobi-ørkenen. Lenger en til et tempel kommer han ikke. Her var planen å hvile seg i noen dager, men planen ble forandret. Han begynner å skrive sin livshistorie: Hans barndom i Hamlen som bøddelsønn, barnekorstog som skulle til Jerusalem men som ikke kom lenger enn til Genova, hans liv som slave i Alexandria og Kairo, livet som gjøgler og til slutt hvordan han kom til den mongolske riket. Alt dette foregår på 1200-tallet.
Fortelleren i denne boken hopper mellom ulike historier og jeg merker at jeg blir mest fascinert av historien om barnekorstoget. Tema i denne boken skal være historien om det sviket barna blir utsatt for fra de voksne. Og det er ikke vanskelig å se for seg hverken hvordan de blir sveket ved å bli solgt som slaver eller hvordan fattige barn kan bli «lurt» av en barne-evangelist til å forlate sin kummerlige tilværelse.
Barndommens måne er en fin bok. En fin historie blandet sammen med andre, kanskje ikke fullt så interessante historier. Men likevel med en stemme en blir fanget av og hvor en ikke kan få lagt fra seg boken før en har lest slutten.
Jeg likte veldig godt begynnelsen av boken:
Jeg vet at jeg snakker med hånden, ikke med munnen. og at du lytter med øynene, ikke med ørene… Jeg vet ikke om jeg kan få mennesker til å le og gråte av bokstaver. Derfor sier jeg heller: Kan du høre at jeg hvisker til deg?
Lise Grimnes said:
Det at barnekorstog faktisk har skjedd er en grusom greie. Det er rart å tenke over hvor sterk troen må ha vært, og som du påpeker; fattigdommen må ha vært, at man sender barn av gårde på den måten. Jeg likte også boka godt.
astridterese said:
Ja, det er grusomt.En får et inntrykk i boka av den totale fattigdommen, men det er egentlig ikke noe vi heldige nordmenn klarer å forstå.
Elisabeth said:
Artig at vi har valgt samme sitat. Jeg likte også åpningen veldig godt, Syntes den oppsummerte så fint hele grunnholdningen i boka. Og helt enig i at det er bitene om barnekorstogene som var det mest spennende.
astridterese said:
Ja, det var morsomt. Jeg ser at det er flere som foretrakk bitene om barnekorstogene.
karinleser said:
Jeg er enig i at begynnelsen er fengende! Jeg ble veldig nysgjerrig på deler av han skrev om å brukte mye tid på å google forskjellige hendelser (og personer).
astridterese said:
Det tenkte jeg og på, (Google) Men siden jeg er på ferie er tilgangen til pc litt begrenset 🙂
Dez said:
Fikk ikke kommet i gang med boken som planlagt, men har fått lest noen sider – likte også veldig godt begynnelsen og den eventyrlige atmosfæren jeg ble satt inn i da jeg leste.
Minner meg om den stemningen jeg kom i da jeg oppdaget Isabel Allende sine bøker – hennes magiske realisme var så nytt og annerledes for meg, det ble ytterligere en inngang til litteraturen for meg.
Har til gode å få lest hele boken til Tor Åge Bringsværd, og jeg ser fram til det : )
astridterese said:
Jeg har, med skam og melde, enda ikke lest Isabel Allende. Jeg prøvde meg på en bok som tenåring og likte den ikke og det har stått litt i veien for meg. Nå det er sagt må jeg absolutt prøve igjen.
Pingback: Boktema – Min sommerlesning « Betraktninger
Pingback: Boktema – Min sommerlesning | Betraktninger