Tags
1001 bøker, bøker, film, heroin, Irvine Welsh, lesesirkel, narkotika, trainspotting
Dette var første gang jeg leste Trainspotting av Irvine Welsh, men jeg så filmen for noen år siden. Jeg bestemte meg for å se den på nytt for å «friske opp» litt, men jeg orket ikke se den ferdig (Selv om jeg virkelig liker Ewan McGregor).
Boka forteller om en gjeng stoffmisbrukere i Edinburgh i Skottland, som for lengst har gitt opp å bli stoffrie. Hissige drømmer og skjærende lysglimt av nytelse bringer dem gjennom dagene og nettene, før den store og endelige nedturen tar tak i dem.
Trainspotting er debutromanen til den skotske forfatteren Irvine Welsh. Den ser ut som en novellesamling og er skrevet i flere dialekter. Både skotsk, skotsk-engelsk og britisk-engelsk og handler om flere ulike karakterer i Leith. (Som er en forstad i Edinburgh). Karakterene bruker enten heroin selv eller er venner av heroinbrukere. Handlingen er fra slutten av 1980 og har blitt kalt «the voice of punk, grown up, grown wiser and grown eloquent«.
Romanen har siden oppnådd kultstatus, mye på grunn av den store suksessen filmen gjorde. Trainspotting (1996).
I don’t feel the sickness yet, but it’s in the post. That’s for sure. I’m in the junkie limbo at the moment. Too ill to sleep. Too tired to stay awake, but the sickness is on its way. Sweat, chills, nausea. Pain and craving. A need like nothing else I’ve ever known will soon take hold of me. It’s on its way.
Romanen er delt opp i en serie korte historier. Hvert kapittel fokuserer på en hendelse. For eksempel; noen kapitler fokuserer på hovedpersonen Rentons seksuelle moral: I ett kapittel onanerer en gammel mann på ham mens han sover, og i et annet kapittel har han sex med sin døde brors gravid forlovede på badet etter brorens begravelse.
Jeg har fått litt hjelp fra siden liquisearch.com for å forstå hva som egentlig er temaet i denne boken og hva som ligger bak. Og de sier det slik (fritt oversatt): «Welsh utforsker i dybden i fravær av en ekte skotsk nasjonalidentitet. Renton viser en stor selvforakt for landet sitt, som han ser på som en nasjon «colonised by wankers«. Welsh antyder at det idealiserte bildet av «Scotland the Brave» er en falsk arv, en sentimental visjon av Skottland fremsatt av hendelser som Edinburgh Festival. Welsh angriper også unionen gjennom Rentons beskrivelse av farens protestantiske og lojalistiske familie. (Dette er portrettert i filmen etter Renton forteller Sick Boy «It’s shite being Scottish!» og deretter fortsetter med tiraden sin).
Imidlertid er narkotikabruk, og misbruk, den viktigste saken som tas opp. Romanen utforsker hva som forårsaker narkotikabruk og hva som opprettholder avhengighet i sine mange former. Mange kapitler fokuserer på Rentons pågående forsøk på å slutte med heroin og hans påfølgende tilbakefall, og utforsker den kyniske mentaliteten som fører Renton til å bruke narkotika. Romanen ender ganske tvetydig, med Renton som forråder sine venner og drar til Amsterdam med penger de alle hadde fått fra en narkohandel.»
Dette ble en rask gjennomgang av en bok jeg ikke synes det er verd å dvele ved. Den er full av perversjoner og groteske bilder. (Det vil ta lang tid før jeg glemmer scenen i filmen hvor Renton graver i et ufyselig do for å finne opiumspillene sine). Jeg kan godt lese bøker om stoffmisbruk og om livet til dem som bruker narkotika. Men jeg synes denne boken er vel spekulativ. Ikke noe for meg. Antakelig er det ikke noe snev av punker i meg, og det gir meg ingen referanser selv om jeg også vokste opp på 80-tallet.
Forresten. Jeg fant også på nettet hva tittelen betyr. Jeg har alltid trodd det hadde med nettopp trainspotting å gjøre. Men det er visst også slang for å injisere heroin.
Lines bibliotek said:
Bra innlegg! Betydningen av ordet/tittelen Trainspotting var ukjent for meg før du skrev om det. Jeg synes boken er utrolig bra, og at Welsh skriver fantastisk. Synd du ikke likte den, men dette er kanskje en bok man enten elsker eller hater?
En ting jeg ikke forstod helt var hva du mener med at boken er spekulativ?
astridterese said:
Nei, det var ikke en bok for meg 🙂
Jeg mener vel egentlig at Welsh har gravet seg ned i en side av narkotikamisbruk og punk og blandet dem sammen på en sånn måte at han gjør penger på det groteske i beskrivelsen. Jeg kan absolutt ta feil, og det kan kanskje være at det er filmen og ikke boken jeg egentlig tenker på.
Lines bibliotek said:
Tja, jeg tror vel heller den groteske beskrivelsen er ment å skulle gi et ærlig bilde av hvor ødeleggende rusmisbruket er; en måte å avkle alle illusjoner og forherligende myter om stoff og vise hvordan folk går til grunne av det. Det er i hvert fall en av grunnene til at jeg liker den så godt:-)
astridterese said:
Jeg mener også at stoffmisbruk er ødeleggende, og at det finnes både forherligende myter og illusjoner når det kommer til hvordan det er å leve med det. Både for stoffmisbrukeren, og for de som står rundt han/henne. Jeg har levd ganske nær den virkeligheten men klarer ikke helt svelge Welsh måte å beskrive det på likevel. Det er noe med hans «groteskhet» og sammenblanding med punk jeg steiler ved. Men som sagt, jeg blander mye sammen filmen og boken.
Lines bibliotek said:
Jeg har ikke sett filmen, så det kan godt hende at det er fremtredende der. Jeg har bare lest halve boken foreløpig, men så langt kan jeg ikke huske noen spesielle referanser til punk. Og egentlig ingen scener jeg vil beskrive som groteske. Jeg kjenner i det hele tatt lite igjen fra beskrivelsene av boken fra wikipedia, som insisterer på den koblingen. Kanskje jeg bare må lese videre! 🙂
astridterese said:
Jeg grubler på hvordan jeg skal vise deg punk delen av Irvine Welsh, men kommer ikke opp med et godt svar 🙂 Min eks (fra Scotland) var stor fan av begge deler og lærte meg om denne delen av skotsk underground. Welsh prøvde selv å synge/spille i et punk band, omtrent samtidig som han brukte heroin. Og dette sitatet er av han:
…I believe in punk rock. In northern soul. In acid house. In mod. In rock and roll. I also believe in pre commercial righteous, rap and hip hop. That’s my manifesto.”
― Irvine Welsh
Det står også en del om filmen Trainspotting og punk her:
http://web.archive.org/web/20140429062932/http://www.unsungfilms.com:80/2794/trainspotting/
Anette said:
Flott bokanmeldelse. En bok fortjener en god forklaring på hvorfor man ikke liker den! Tusen takk for titten hos meg i dag, klem fra Anette 🙂
astridterese said:
Takk, Anette 🙂
ithildancer said:
Interessant å lese hva «Trainspotting» betyr, det visste jeg ikke 🙂 Jeg har ikke lest boken, bare sett filmen, og den var veldig ubehagelig ekkel. Og av det jeg leser her, tror jeg nok ikke jeg kommer til å plukke opp denne med det første 🙂
astridterese said:
Jeg er enig i at filmen er ubehagelig, og grotesk!
Lines bibliotek said:
Hehe, nå fikk jeg enda en grunn til å holde meg til boken og ligge unna filmen!
Takk for diskusjonen:-)
astridterese said:
🙂
Melusine said:
Nå imponerer du meg, at du har lest Trainspotting OG the Moonstone ferdig. Selv er jeg akkurat halvveis i the Moonstone…
Synes du har skrevet en bra omtale av Trainspotting, og selv om du ikke likte boken og selv sier dette er en løst sammensatt gjennomgang er den ærlig og fullgod 🙂
Slutten er kanskje tvetydig, men jeg fikk følelse av at det markerer den endelige turen, som hverken er opp- eller nedtur, bare en start på nytt liv uten narkotikaen.
astridterese said:
Takk skal du ha 🙂 Ja, jeg tror du har rett om slutten. Selv om jeg tenker på hva han skal med alle de pengene i Amsterdam?
Melusine said:
Hm, ja en narkoman med penger i Amsterdam…
astridterese said:
Nettopp 🙂
Ingalill said:
Filmen er sterk – og når jeg så den igjen nylig måtte jeg flere ganger drepe bildet og holde meg kun til lyden – scenen du nevner med doen og pillene – IKKE MINST.
Likevel synes jeg ikke det er spekulativt. Drugs og musikk – være det seg rock eller punk – går alltid hånd i hånd og det er ingenting i filmen som forherliger.
Jeg opplevde den som tidstypisk, med ungdommelig gusto og fengende musikk som betyr noe for mange. (David Bowie + ChristianeF = fri assosiasjon)
Litt som Clockwork Orange.
Litt kult. – men det er filmen – boka regner jeg med er mye, mye bedre!
Irriterer meg grenseløst at jeg ikke er ferdig!
astridterese said:
Ja, litt som Clockwork Orange. En fin sammenligning 🙂
Jeg mener også at boken er bedre enn filmen, men det er fordi en slipper å SE det 🙂