Tags
Aina Basso, barbara erskine, Belinda Starling, Christian Jacq, Ildefonso Falcones, Jan Guillou, Lillian Wirak Skow, Margit Sandemo, Philippa Gregory, Richard Zimler, the broke and the bookish, topp 10
Bloggen The Broke and the Bookish har hver tirsdag en ny Topp 10 liste som på en eller annen måte har noe med bøker å gjøre. Jeg er også glad i lister og vil være med på å fylle ut mine egne Topp 10. Min overskrift er denne gangen; Topp 10 historiske romaner og romanene er nevnt i helt vilkårlig rekkefølge.
- Søstrene Boleyn av Philippa Gregory. Fjorten år gammel blir Mary Boleyn elskerinnen til Henrik VIII. Mary elsker ham av hele sitt hjerte. Men kongens interesse kjølner. Hun blir tvunget til å la søsteren Anne ta sin plass. I denne uutholdelige situasjonen skjønner Mary at hun må kjempe mot sin familie og kongen, og ta skjebnen i egne hender.
- Størst av alt av Lillian Wirak Skow. I denne boken følger vi en familie gjennom tre generasjoner. Den starter med Børre som flytter inn på Gåserød husmannsplass i Tjølling i Vestfold på 1800-tallet. Boken er basert på virkelige personer og hendelser.
- Fange 59. Taterpige av Aina Basso. Den unge taterjenta Maria kjem bort frå følgjet sitt og hamnar på tukthuset. Her fortel ho historia om livet på landevegane, med familien og folket hennar, og med guten ho blei forelska i.
- Bokbindersken av Belinda Starling. London, 1859. Dora Damage må ta over mannens bokbinderi da han blir rammet av sykdom. For å unngå at familien havner på fattighuset, binder Dora inn dyre, illegale pornografiske bøker for velstående kunder fra aristokratiet. Dette fører henne snart inn i en verden av slaveri, sex og penger, og hun og familien hennes befinner seg i en farlig situasjon.
- Lady of Hay: kvinnen fra fortiden av Barbara Erskine. Denne er litt juks fordi den også handler om vår tid. Men den handler mest om livet på 1200-tallet og det kalde, mørke slottene med fagre piker, galante riddere, hemmelige elskere, og svikefulle konger.
- Ramses av Christian Jacq. Faraoen Ramses II hersket i Egypt i over 60 år. Her møter vi han når han bare er 14 år. Hans far, Seti, er godt likt av folket, men det er ikke avklart hvem som vil bli hans etterfølger. Hans eldste sønn, Shaanar, er en intrigemaker, og uten at noen andre vet om det, begynner Seti å lære Ramses om hans høyeste plikter.
- Veien til Jerusalem av Jan Guillou (og resten av trilogien). Boken er første bind i en trilogi om korsfarertiden og forteller om Arn Magnusson som kommer fra en stormannsslekt og blir oppdratt i et kloster. Her skoleres Arn i både de åndelige og verdslige kunstner, og han får opplæring i å håntere sverd og bue. Når han som syttenåring vender tilbake til farsgården, møter han samfunnet som en ung mann med begavelse og kunnskaper langt utover det vanlige, men med lite erfaring på andre områder.
- Havets katedral av Ildefonso Falcones. Romanens handling er lagt til Barcelona på 1300-tallet, da byens innbyggere har begynt bygginga av katedralen Santa Maria del Mar. Bernat Estanyol flykter sammen med sønnen sin, Arnau, fra en brutal godsherre. I storbyen møter Arnau mennesker som skal følge ham resten av livet og på veien ut av fattigdommen til han blir en av Barcelonas rikeste menn.
- Den siste kabbalisten i Lisboa av Richard Zimler. Kong Manuel av Portugal motsetter seg kravet om å utvise alle jødene i landet. I 1496 bestemmer han at de er så verdifulle og lærde borgere at de i stedet skal omvendes til kristendommen. Noen av dem konverterer under tvang, men flere beholder sin gamle tro i hemmelighet ved å be på hebraisk og ved å feire Sabbaten. En av dem er Abraham Zarco, en kjent og respektert kabbalist. I 1506 syder Lisboas gater av skrekk og mistanke når Zarco blir funnet død med en naken pike ved sin side. Abrahams nevø, Berekiah, forsøker å løse dette gåtefulle drapet.
- Yrsa; den glemte dronningen av Margit Sandemo. I denne boken forteller forfatteren historien om dronning Yrsa slik den kan ha vært. Som kongsdatter var hennes vei staket ut fra fødselen av. Som viljesterk dronning formet hun sin egen og folkets skjebne. Yrsa er allerede svearnes overhode da hun gifter seg med dane-kongen. Både Sveariket og Danmark er i krig, og tilværelsen er hard. Men Yrsa opplever også varme og ømhet.
siljeblomst said:
Jeg er fryktelig dårlig på å lese historiske romaner, men her fikk jeg jammen meg mange tips! Tusen takk 🙂
astridterese said:
Jeg trodde at jeg leste få historiske romaner. Men takket være Bokelskere og det at jeg lagrer bøker i kategorier der, fant jeg en hel haug med historiske romaner jeg hadde lest 🙂 Jeg er helt fortapt i Bokelskere, jeg hadde på ingen måte kunne husket alle bøkene jeg har lest, så den siden hjelper meg enormt 😀
Isabella said:
Tusen takk:) Fikk utrolig mange tips her:) Ha en fin dag!:)
astridterese said:
Så bra, og i like måte!
Melusine said:
Fin liste, historiske romaner leser jeg gjerne og sant å si har jeg ikke lest noen av de du har på listen. Søstrene Boleyn har jeg sett på film og har boken på engelsk så den får jeg se å lese først tenker jeg, ellers kan jeg tenke meg å lese Bokbindersken og Yrsa. Lady of Hay høres også ut som en god historie 🙂
Har du forresten fått startet på Ringeren i Notre-Dame?
astridterese said:
Både Bokbindersken og Yrsa var fine historier. Hver på sin måte. Lady of Hay har jeg lest to ganger og ble fascinert av forfatterens oppfinnsomhet 🙂
Jeg har ikke fått startet på Ringeren i Notre-Dame enda. Men jeg fikk den hvert fall hjem i går 🙂 Jeg får begynne til helgen tenker jeg 🙂