Jeg leser endel barnebøker på jobb, alt fra billedbøker til ungdomsbøker. Men jeg skriver oftere om ungdomsbøkene enn jeg skriver om de gode barne- og billedbøkene. Så her har jeg laget en oppsummering av noen av de beste barnebøkene jeg leste i de to første månedene av 2012.
Enchanted glass av Diana Wynne Jones
Som gutt hadde Andrew tilbrakt mange timer å se på hagen gjennom de forskjellig fargede rutene. Avhengig av hvilken farge du valgte fikk du en rosa hage, en stormfull oransje hage, en tropisk grønn hage, og så videre. Som voksen verdsatte Andrew det fargede glasset enda mer. Selv om han ikke lenger trodde det var magisk, var det hvert fall svært gammelt.
Da magikeren Jocelyn Brandon Hope dør testamenterer han Melstone House til sitt barnebarn Andrew. Han etterlater Andrew også sin «field of care»: et stort område rundt huset, hvis grense Andrew må gå rundt for å bevare sin makt.
Andrew hadde alltid elsket huset, men han finner at det å eie det er mye mer komplisert enn han hadde trodd, og det utenom all magien som finnes der. Det er fru Stock, den tyranniske husholdersken som ikke vil la ham flytte møbler og som straffer ham med sin forferdelige matlaging. Like ille er gartneren som bare vil gro gigantiske uspiselige grønnsaker. For å legge til problemene hans kommer tolv år gamle, foreldreløse Aidan plutselig på døren og tigger om beskyttelse mot magiske forfølgere. Og Andrew har en skummel, rik nabo som tar fra Andrew stykker av hans «field of care». Ting blir mer og mer fremmed før alt blir gjort bedre ved hjelp av det forheksede glasset selv.
Sent i november av Tove Jansson
Det er november, og Mummifamiliens venner lengter etter sommeren. Derfor legger de i vei mot Mummidalen. Men de finner Mummihuset tomt, alle er dratt til fyret for å søke eventyret i havgapet. Budskapet i denne boka er at alle har sine svakheter, som man må lære å leve med.
Mummifamilien opptrer ikke direkte i denne boken, men er likevel sentrum for fortellingen. Onkelsulliken, Hemulen, Filifjonka, Tofte og Mymlen opplever alle bekymringer og situasjoner de ikke behersker. De har mistet noe; frihet, trygghet, identitet og sin egen plass i sine egne liv. Hver for seg drar de til Mummihuset for å finne igjen det de har mistet, og hver og en av dem forventer at livet i Mummidalen og samværet med Mummifamilien skal gi dem tilbake det de savner. Men når de endelig kommer til dalen finner de bare hverandre, og et tomt hus siden Mumifamilien har reist på eventyr. Derfor tvinges de til å tenker over sine egne og hverandres problemer, og det er ikke småtteri for en dyster november.
Vidina: Landet bak Nidaros av Bente René Linmo
En hemmelig portal ved Nidarosdomen fører til landet Vidina. Emma forsvinner inn i det eventyraktige landet og broren Aleksander må lete etter henne. Det er et farlig oppdrag, og snart står mer på spill enn å finne søsteren.
Dette er første bok i ny norsk fantasyserie med handling fra Trondheim. Vi møter søsknene Aleksander og Emma Villander på 13 og 10 år. Da Emma oppdager en portal i Nidarosdomen, forsvinner hun inn i det eventyraktige landet Vidina. Aleksander drar for å lete etter henne. På veien møter han Nori fra den undersjøiske byen til Viroserne, et forhatt folk som må leve i skjul. Snart står mer på spill enn å finne søsteren Emma. Kanskje ligger nøkkelen gjemt et sted i vår verden, dypt inne i Nidarosdomen
Grøsserbussen av Paul van Loon
Hele klassen er blitt invitert med på en skummel tur, der den berømte grøsserforfatteren forteller sanne løgnhistorier. Mannen ser absolutt ikke troverdig ut, kanskje bussturen bare er et skalkeskjul for noe annet? Også sjåføren ser snål og merkelig ut. Det er da ingen som har så beinete kropp som et beinrangel?
5. klassingene og læreren deres er invitert på en helt spesiell tur med Grøsserbussen. Ombord er det mørkt og elevene oppdager etter hvert både spindelvev og flaggermus. Sjåføren er en mystisk skikkelse med hvite hansker som ikke vil vise ansiktet sitt. Guide på turen er barnebokforfatter R.I.P. Stein som lover dem en tur de aldri vil glemme. Og så begynner han å fortelle historier… Grøsserbok for barn fra 11 år. Advarsel: Ikke egnet for pingler!
anette said:
Åh, så mange fine boktips. Vidina høres utrolig spennende ut 🙂
astridterese said:
Vel. Den er spennende, og det er fantastisk med alle norske fantasy-bøker som blir gitt ut. Men denne kunne vært bedre. Jeg føler det er «stjelt» fra en mengde andre fantasy-bøker, og det er ikke kult! 🙂
ellikken said:
Hurra for slike innlegg!
Tror Grøsserbussen kan være midt i blinken for guttungen min. Takk for tips 🙂
astridterese said:
Takk, takk 🙂 Grøsserbussen var spennende og midt i blinken for grøsser-glade barn. (Tror jeg :-))
Nina C. said:
Virker som flotte bøker:) Den grøsser boka så kul ut:)
astridterese said:
Ja, det var den og 🙂
Synne said:
Sent i november: Tove Jansson skriver veldig bra, og denne boka har jeg iallfall lest om. Det var vel den siste «mummiboka», så vidt jeg vet:) Etterpå gikk hun over på bøker for voksne. Men mummibøkene kan jo også leses av både barn og voksne, de har flere lag…genialt.
astridterese said:
Mumibøkene er geniale. De kan absolutt leses av både barn og voksne. Sent i november er den siste mumiboka, og den er nydelig. Den handler om savn og sorg og passet fint for meg akkurat nå.
siljeblomst said:
Jeg liker disse innleggene så godt! Det er alltid kjekt å få noen nye tips til blant annet høytlesingen 🙂
astridterese said:
Så bra! Ja, jeg er enig i at det er godt å få tips til høytlesing
annebloggen said:
Tove Jansson er fantastisk. Hun skriver barnelitteratur som aldri blir pjattete og overtydelig. Hun tar sine lesere på alvor. Vi leste bøkene hennes i barnehagen i fjor og ungene var lydhøre også når språket av og til var litt kronglete og underlig.
(Vi har i mange år fordypet oss i en forfatter hvert år. Nå holder vi på med Ole Lund Kirkegaard som var en av min datters favoritter og fra høsten tar Janosch over.)
astridterese said:
Ja, de er vakre!
Ole Lund Kirkegaard og Janosch er også fine, hver på sin måte.