Tags
1001 bøker, Cold Comfort Farm, flora poste, lesesirkel, starkadder, Stella Gibbons, what happened in the woodshed
What happened in the woodshed?, Hva gjorde Amos mot Robert Roste? og Hva er Flora Rostes rights?
Stella Dorothea Gibbons (1902-1989) var en engelsk forfatter, journalist, poet og novelleforfatter. Hennes første roman, Cold Comfort Farm, vant Femina Vie Heureuse Prize for 1933. Cold Comfort Farm er en humoristisk parodi over landlige romaner fra begynnelsen av forrige århundre.
Jeg falt helt for humoren og sjarmen i denne boken. Den er en utrolig morsom bok. Noen ganger er en hel liten historie morsom (f.eks når Flora Poste møter den sex-besatte Mr. Mybug på en kafe, eller når Amos Starkadder forkynner til «Brødrene» i Beershorn), og noen ganger er den der i et enkelt ord eller en setning.
Gjennom hele romanen vises det en ekte kjærlighet til den engelske landsbygda, og en evne til å beskrive den på en måte som fremkaller en følelse av undring og glede over hvor vakkert det er. Men også tristhet for at så mye er tapt for godt. Tenk for eksempel på beskrivelse av kvelden Flora Roste forlater gården for siste gang: «The shadows grew slowly longer. A cold, fresh smell came up out of the grass and fell from the trees. The birds began their sleep song.»
Dette er også en veldig merkelig roman. Jeg begynte å lese den som om det var en realistisk roman, og møtte straks på en roman full av lekne fantasier (som at en ku mister beinet og det blir ikke lagt merke til, eller at en kvinne hopper i brønnen og er helt fin). Jeg er også usikker på når handlingen er, den blir sagt å være i «nær fremtid». Men der er ting i romanen som absolutt ikke var der på 30-tallet når romanen ble skrevet. (Bildetelefon, å fly fra Brighton til London på ett minutt). Den er en fantasifull utfordring til hvordan vi fremstiller verden i bøker, og et eksempel på en litterær stil som var sterkt «forut for sin tid» da den ble gitt ut.
Vi får ikke svar på What happened in the woodshed?, Hva gjorde Amos mot Robert Roste? og Hva er Flora Rostes rights? (Utenom at hva Amos gjorde mot Mr Roste involverer en geit.) Men man kan vel kanskje tenke seg hva som skjedde i the woodshed. Dette skjulet og den setningen har også blitt en setning om denne romanen som fort skiller mellom hvem som har lest den og ikke.
Romanen er original og fantasifull. Den er en av de morsomste romanene jeg har lest.
Ingalill said:
Nå ble jeg veldig nysgjerig på hva du tror hente i woodshed-et. Jeg har også teorier men det er nok veldig stallgutttradisjonelle (shh)
Enig med det du skriver om atmosfæren, der var hun en mester og den Londonklippen skulle jeg gjerne hatt -)
God omtale.
astridterese said:
Tusen takk og Well. Det Aunt Ada Doom sier er; I saw something nasty in the woodshed!
Nasty kan bety skittent, umoralsk og ubehagelig (og sikkert mer som jeg ikke kommer på). Jeg tenker meg en umoralsk hendelse 🙂 Noe en to-åring sikkert kunne bli redd av.
siljeblomst said:
Flott omtale! Denne skal jeg lese 🙂
astridterese said:
Ja, det må du 😀 En virkelig morsom bok!
Isabella Aileen Danielsen said:
Godt skrevet:) Koser meg med boken jeg også, desverre ble jeg ikke ferdig med den til idag:) Men satser på neste bok , neste månde istede:) Mange forskjellige omslag på disse bøkene, er litt moromt å se:)
astridterese said:
Tusen takk 🙂 Det var virkelig en bok å kose seg med. jeg hadde ingen forutinntatte meninger og hadde ikke lest om boken på forhånd. Så da jeg leste om kua som mister beinet ble jeg «litt» overrasket og måtte gå tilbake for å se om jeg hadde lest feil 🙂
Lines bibliotek said:
Ah, så flott med et innlegg som fokuserer på humoren i boka! Jeg brukte mye tid på å fundere på hva det var som gjorde den så morsom, men hjernen brøt sammen fordi det ble for mange morsomme ting på en gang. Kua som mister beinet, hehe, for et påfunn! Veldig fint å lese innlegget ditt! 🙂
astridterese said:
Takk 🙂 Du skulle sett meg da jeg leste at kua mistet beinet. Fordi jeg ikke hadde lest noe om boken på forhånd leste jeg den som seriøs. Jeg trodde at jeg måtte ha lest feil, men så oppdaget jeg humoren 🙂
Clementine said:
Veldig fin anmeldelse 🙂
Jeg likte spesielt det du skriver om hvordan Gibbons viser kjærlighet til den engelske landsbygden 🙂 Også om hvordan boken har humor og sjarme,- det er jeg veldig enig i!
astridterese said:
Takk. Ja, jeg følte det var mye varme i boken – også til den engelske landsbygden. Og boken var jo sjarmerende 🙂
Nina C. said:
Flott omtale:) Skal sjekke ut boka en gang! Leser for sjelden bøker med humor i.
astridterese said:
Takk. Ja, jeg og. Men i det siste har jeg lest Potensgiverne, Rapsgubbene, Sirile Gentlemenn søkes, Hundreåringen som klatret ut av vinduet og forsvant og Arto Paasillinna. Så i tillegg til denne, riktig så mye humor. Alle disse + Cold Comfort Farm anbefales!
Melusine said:
En morsom bok, ja! Sjeldent jeg leser slike, men denne var i sine intelligente beskrivelser av plott og parodi svært underholdende. Skjønt det var kjedelig at enkelte spørsmål forble ubesvart!
Bra skrevet om denne boken forresten,
nå er det å hive seg på Ringeren av Notre Dame 🙂
astridterese said:
Takk, ja jeg må snart i gang med Ringeren i Notre Dame jeg og. Jeg har en fryktelig uvane; å begynne på disse lesesirkelbøkene litt for sent. Cold Comfort Farm leste jeg og skrev om på lørdagen. Anmeldelsene mine har ofte godt av at jeg har tenkt gjennom bøkene litt før jeg skriver om dem.