Tags
Sommergave hos Dagdrømmeren
30 torsdag jun 2011
30 torsdag jun 2011
Tags
28 tirsdag jun 2011
Jeg holder på å lese Shaman’s crossing, første bok i trilogien The soldier Son av Robin Hobb. Jeg kom til side 195 før jeg med ett sukk la boken fra meg, og nå er jeg usikker på om jeg skal lese videre.
Boken er jo interessant og forholdsvis spennende. I perioder glemmer jeg at jeg leser og ser bildene ordene skaper som en film i hodet – det er for meg tegnet på en god bok. Men jeg leser også stykker hvor jeg sliter meg frem avsnitt for avsnitt. I dag la jeg den vekk og begynte på Kollektivt Selvmord av Arto Paasilinna istedet.
Nå er spørsmålet om boken er verd at jeg fortsetter? Har du lest disse bøkene? Hva synes du om dem og synes du det vil bli bedre etterhvert slik at jeg bare må lide meg gjennom de kjedelige/dårlige delene?
Jeg er på ferie slik (på besøk hos familie) slik at jeg ikke har den roen jeg vanligvis har når jeg leser og jeg tenker at jeg kanskje skal prøve på nytt når jeg kommer hjem?
Det hadde vært kjempefint å få noen innspill om dette! Har du lest bøkene eller kjenner du til dem?
27 mandag jun 2011
Flere bokbloggere organiserer lesingen sin ved å se på hva de har lest forrige uke og hva de skal lese denne uken. Jeg har bestemt meg for også å prøve på å organisere lesingen min på denne måten. Det vanskeligste er å bestemme seg for hva en skal lese i løpet av uken.
Jeg er på ferie så jeg får ikke lest så mye om dagen, men prøver å ta det igjen om kvelden.
Bøker jeg leste forrige uke:
Bøker jeg anmeldte forrige uke:
Bøker jeg leser nå:
Bøker jeg planlegger å lese denne uken:
26 søndag jun 2011
Ladybug på bloggen Flukten fra virkeligheten har hver søndag en utfordring kalt «En smakebit på søndag» som jeg vil være med på. I denne utfordringen skal en åpne boken en leser og finne ett par setninger en kan dele uten å røpe for mye av handlingen. Videre legger en igjen en link til bloggen sin i inLinkz på Ladybugs blogg.
Jeg leser nå Shaman’s crossing, som er den første boken i The Soldier son trilogien av Robin Hobb.
He stepped off the cliff’s edge. In shock, I watched him fall, the flames of his torch streaming in the wind of his descent. Abruptly, he vanished. I saw the glow from the torch, but could not see the flame itself. Then even that faded to only a vague nimbus of light. Dewara was gone.
I stood alone on the cliff’s edge. Night was black around me. The wind pushed at me gently but insistently, bringing the sweet scent and heat of the roaring bonfire. It urged me toward the edge of the cliff. What I did I cannot explain, save by saying that Dewara had led me slowly into his world and his way of thinking and his beliefs. What would have been insane and unthinkable a month earlier now seemed my only possible path. Better to fall to my death than be seen as a coward. I stepped of the cliff’s edge.
23 torsdag jun 2011
Det er torsdag og på tide med et nytt boktema hos Anette. I dag er det favorittbok på N og jeg brukte som vanlig Bokelskere.no for å se hva jeg hadde lest på denne bokstaven. Jeg hadde lest flere gode bøker på N, men valgte meg ut Norsk Familieleksikon av Hilde Sophie Plau.
Fra forlaget: Lille Hilde vokser opp i en norsk familie i etterkrigstidens Norge. Dette er hennes fortelling. Hun skildrer hyttebygging og badeturer så man blir solbrent i ansiktet. Morens slag og farens kjærlighet treffer oss så det svir. Hennes tallrike slektninger representerer et knippe skjebner og et brokete univers de færreste av oss kan skilte med, men som allikevel viser oss et lite stykke Norge på 1900-tallet. Hennes familie består av de vakreste, sterkeste og snilleste. De er uhyrer og fortapte stakkarer. De har gode klemmer, harde klyper, dumme hoder, rart hår, vonde bein, frynsete nerver og hver sin tilmålte tid å leve. Og midt i det hele: den ene, hun som så. «Noen vil kanskje si at jeg husker feil, at jeg har misoppfattet, det skjedde ikke sånn. Men dette er mitt utsnitt av virkeligheten. Dette er min historie».
Denne boken ga jeg en sekser hos Bokelskere. Det er en utrolig fascinerende historie om en familie og om slekten. Hilde Sophie Plau har fått med seg både det som er koselig og fint men også det som er stygt og som ikke blir snakket om. Anbefales!
22 onsdag jun 2011
Tags
I går leste jeg ferdig en nydelig liten bok som heter Etterpå. Skrevet av den franske forfatteren Guillaume Musso, eller G. G. Musso. Denne boken har et tema jeg ikke har vært borti før, jeg skal prøve å skrive om det uten å røpe for mye av handlingen.
Briljant, rik og stolt av seg selv. Slik var Nathan Del Amico. Sett utenfra. Men Nathan har slettet en skjebnesvanger opplevelse fra minnet sitt. En opplevelse som i voksen alder innhenter ham. Åtte år gammel druknet Nathan i en innsjø da han forsøkte å redde sin venninne Mallory. Han ble erklært død, men som ved et mirakel våknet han opp igjen. Tjue år senere er han en av New Yorks mest fremragende jurister – drevet av suksess, berømmelse og velstand. Et uventet møte får ham gradvis til å forstå hvorfor han vendte tilbake til livet, den dagen for så mange år siden. Er de som har kommet tilbake fra døden som alle andre?
Nathan møter en dag legen Goodrich og ved det møtet begynner en ny del av livet hans. Goodrich forteller at det finnes budbringere i verden, budbringere som kan se hvem som skal dø. Først vil ikke Nathan tro på ham, men etterhvert begynner han likevel å gjøre seg klar til å forlate dette livet. Men hva var det egentlig Goodrich sa?
Etterpå er en slik bok du fortaper deg i, hvor virkeligheten forsvinner og du er helt fortapt i Nathans liv og kamp. Jeg leste den på sengen, noe som førte til to alt for sene kvelder. Boken var vanskelig å legge fra seg og jeg tror jeg kommer til å lese den en gang til. Denne anbefales på det sterkeste!
Jeg leste om denne boken og fikk den anbefalt på to andre blogger. Deres omtale kan du lese her: My first, my last, my everything og Ord om annet.
21 tirsdag jun 2011
Tags
Siderhusreglene er en roman av forfatteren John Irving. Boken ble publisert i 1985 og kom på norsk i 1986
Dette er en fascinerende historie som spenner over tre generasjoner. Den eldste hovedpersonen er Dr. Wilbur Larch som er direktør for et barnehjem, hvor han både tar imot og aborterer uønskede barn.
I mesteparten av historien følger vi Homer Wells, en foreldreløs som aldri ble adoptert. Han vokser opp som Dr. Larch sin assistent i den gynekologiske delen av barnehjemmets virksomhet. Homer bestemmer at det er moralsk galt å utføre aborter og forlater til slutt barnehjemmet i selskap med et ungt par. Han møter det unge paret da de kommer til Dr. Larch for å få abort. Homer blir hemmelig forelsket i jenta, Candy, mens hennes kjæreste, Wally, er i krigen.
Den tredje hovedpersonen vi følger er Angel, Homers sønn. Angel vokser opp og forelsker seg i en afro-amerikansk frukthagearbeider, som er gravid med sin fars barn. Homer må i denne situasjonen bestemme seg for om det kan være riktig med abort i noen tilfeller. Etterhvert lengter Homer mer og mer tilbake til barnehjemmet og Dr. Larch.
Dette er en både underholdende og informativ fortelling. Du lærer mye om abort og om hva som kan skje med kvinner som oppsøker «kloke koner» eller menn uten legeutdannelse for å få aborten utført. Du får også mange tanker om det er riktig eller galt med abort. Boken har et rikt persongalleri og forteller om flere uønskede barn. Historien om Homer og Dr. Larch er både sentimental, sterk og nydelig på en gang og dette er en bok det er vel verd å få med seg.
I 1999 hadde filmen med samme navn som boken premiere, og den vant to Oscar. Det var John Irving selv som skrev filmmanus, et arbeid som ble belønnet med Oscar for beste bearbeidede filmmanuskript.
20 mandag jun 2011
Flere bokbloggere organiserer lesingen sin ved å se på hva de har lest forrige uke og hva de skal lese denne uken. Jeg har bestemt meg for også å prøve på å organisere lesingen min på denne måten. Det vanskeligste er å bestemme seg for hva en skal lese i løpet av uken.
Jeg har i det siste lånt en kjempestabel tegneserier så det er stort sett det det går i for tiden, men litt bøker leser jeg og.
Bøker jeg leste forrige uke:
Bøker jeg anmeldte forrige uke:
Bøker jeg leser nå:
Bøker jeg planlegger å lese denne uken:
19 søndag jun 2011
Posted 1001 bøker, Bøker, Krim, Lesesirkel
inTags
1001 bøker, den lange søvnen, Humphrey Bogart, krim lest i 2011, lesesirkel, Philip Marlowe, Raymond Chandler
Dette er den andre boken i serien 1001 bøker du må lese før du dør – lesesirkel. På en egen side i bloggen min vil du finne en liste over alle bøkene og en link til Line som står bak lesesirkelen og som har lagt ut en oversikt over de ulike bøkene og lesedatoer.
Den lange søvnen, skrevet i 1939, var Raymond Chandlers første roman. Boken er også grunnlaget for en av de store klassikerne innen film noir, The Big Sleep, med Humphrey Bogart i rollen som Philip Marlowe. Raymond Chandler regnes som en av det 20. århundrets mest betydelige kriminalforfattere og denne romanen som den beste av de 7 krimromanene han skrev. Han var en av foregangsmennene innenfor hardkokt krim. Historien er kjent for å være kompleks, med mange karakterer som lurer hverandre, og med mange hemmeligheter som bli avdekket gjennom hele fortellingen. Tittelen er en eufemisme for døden, den refererer til noen tanker Phillip Marlowe gjør seg mot slutten av boken.
Det var bare snakk om småpenger, i alle fall for en som var så rik som general Sternwood. Men de to døtrene hadde skaffet ham nok problemer opp gjennom årene. Dessuten var det ikke første gang han ble presset for penger på grunn av Carmen. Carmen var generalens yngste; vakker og vill, og langt fra så uskyldig som hun later til. Den eldste, Vivian, er ivrig ved ruletten og har allerede vært gjennom tre ekteskap. Sist gang med brennevinsmugleren Rusty Regan – til han en dag forsvant, uten å si fra på forhånd. Philip Marlowe får beskjed om å hjelpe Carmen. Men han aner at det er Sternwood egentlig vil, er at han skal finne Rusty.
Chandler skrev en type krim som var dypere og med mer substans enn det som var vanlig på 30-tallet og han ga også karakterene sine mer fylde. Hovedpersonen i Den lange søvnen er privatdetektiv Philip Marlowe. Bildet av ham tar form i begynnelsen av boken da han forteller om seg selv i et intervju med general Sternwood. Han er trettitre, ugift, med collegeutdannelse og jobbet som etterforsker for politiet inntil han fikk sparken (for å være for stor i kjeften). Etter hvert lærer vi at han er en hardtarbeidende detektiv, en hardkokt og tøff type som også er en mann med plikt og ære, en mann som oppfører seg rettferdig og med integritet og som er virkelig god til det han gjør. Han er en av de fineste krimroman-detektiver fordi han er en mann av kjøtt og blod med alle sine feil, og ingen superhelt. Marlowe kjederøyker, han drikker mye, han er en kyniker med en skjev sans for humor men han er også en hyggelig person.
Denne historien er en labyrint av spor og sidespor med ulike personer som lurer hverandre og prøver å tjene på det de vet. Den begynner med at Marlowe blir leid av general Sternwood. Generalen har blitt forsøkt presset til å betale sin datter Carmens spillegjeld av en Arthur Geiger og han ønsker at Marlowe skal løse dette problemet for han. Samtidig oppfatter Marlowe at generalen også ønsker at han skal prøve å finne generalens svigersønn, Rusty Regan.
(NB! Stor *spoiler alert*) Romanen er bygd på fire Black Mask (tegneserie) historier, der Chandler har skrevet svært detaljerte broer mellom historiene. Romanens tema stiger fra hva Dennis Porter har kalt » the ironic form of an unnecessary journey.» Marlowe leter etter en mann alle sier han ligner, og søket fører ham gjennom Rusty Regan liv. Til slutt lærer han at han fanget den skyldige i begynnelsen, da Carmen besvimte i armene hans. Alle fire av de kvinnelige karakterene overlever, men av de fem mennene som er involvert med dem, gjenstår bare Marlowe. I slutten av boken funderer han over «The Big Sleep” som hans medkarakterer har gått til. På en måte er dette en form for «anti-romantikk”.
Jeg likte virkelig denne romanen, selv om jeg leste den med bildene fra filmen i hodet (de stemmer ikke alltid overens). Marlowe er akkurat en slik detektivhelt jeg foretrekker og plottet tilstrekkelig avansert til at man ikke ser hvem som er morderen før mot slutten. Jeg kunne godt tenke meg å ta en titt på de andre 6 krimromanene til Raymond Chandler.
19 søndag jun 2011
Ladybug på bloggen Flukten fra virkeligheten har hver søndag en utfordring kalt «En smakebit på søndag». I denne utfordringen skal en åpne boken en leser og finne ett par setninger en kan dele uten å røpe for mye av handlingen. Videre legger en igjen en link til bloggen sin i inLinkz på Ladybugs blogg.
Jeg leser nå Etterpå av G.G. Musso.
Nathan gikk de fleste kollegene på nervene. Han var for eksemplarisk, for perfekt. Ikke bare hadde han et fordelaktig utseende, han glemte aldri å hilse på sekretærene eller takke dørvakten som skaffet ham en taxi, og han viet noen timer i måneden til gratisarbeid for ubemidlede klienter.
Jeg er ikke kommet så langt at jeg har noe særlig inntrykk av boken. Men jeg har fått den anbefalt og regner med den er bra.