Tags
Denne sangen er nydelig! Også videoen er verd å se på, den skriver ut teksten på en morsom måte.
30 onsdag jun 2010
Posted Musikk
inTags
Denne sangen er nydelig! Også videoen er verd å se på, den skriver ut teksten på en morsom måte.
29 tirsdag jun 2010
Tags
Tiden mellom første og andre verdenskrig var en usikker tid. 30-årene var preget av den store økonomiske depresjonen og skyggen fra første verdenskrig la seg over flere områder i livet. Disse årene mellom de to verdenskrigene er også en tid hvor utrolig mye ble oppfunnet, det var en fremvekst av kreativitet og nye ideer. Folk hadde en fornyet tro på vekst og tro på at fornuften ville seire. Nye ideer og patenter ble utviklet i 20-årene og formet hvordan folk så på verden.
Den raske fremveksten av teknologi i 20-årene ga oss løgndetektorer, trafikklys, tyggegummi og Pencillin. Det første (veldig enkle) tv så dagens lys i 1929. I 30-årene fikk vi jetmotorer, helikoptre, te-poser, teip, kulepenn og den første kopieringsmaskinen. Innimellom disse «store» oppfinnelsene fantes det også mange morsomme og hysteriske oppfinnelser som verden har glemt. Her presenteres 10 av den siste typen oppfinnelser! (Kilde: Bored Panda)
1) Italia 1931: En-hjuls motorsykkel oppfunnet av italienske M. Goventosa de Udine. Maks fart: 150 km/h.
2) Paris 1932: En Cyklomer. En amfibe-sykkel (som kan brukes på land og på vann). Den kan bære 55 kilo.
3) England 1936: Et terrengkjøretøy. Denne skal kunne kjøre opp og ned skråninger på opptil 65 grader.
4) USA 1921: En vogn med innebygd radio, inkludert antenne og høyttaler. Radiosystemet er til for å holde barnet stille.
5) USA, 1931: Bærbar radio i en stråhatt.
6) Frankrike 1934: Forlengbar vogn (bil-trailer).
7) England 1935: Piano. Laget for å kunne spilles når en må holde sengen.
8 ) England 1936: Briller for lesing på sengen.
9) USA 1932: Elektrisk oppvarmet vest. Utviklet for trafikk politiet i USA. Vesten får strøm fra elektriske kontakter lagt ned i gaten.
10) Canada, 1939: Ansikts maske som beskytter mot snøstorm!
28 mandag jun 2010
Posted Betraktninger, Samfunn
inJeg legger som regel mobilen til lading om natten, og lar være å skru av laptopen både om natten og mens jeg er på jobb. Nå tror jeg kanskje jeg må revurdere begge deler. På nrk.no fant jeg nemlig denne artikkelen:
På få måneder har sju personer mistet livet i Sverige på grunn av overhoppheting av bærbare datamaskiner. I Norge har vi vært heldigere, men det kan være en tilfeldighet. Den mest tragiske brannen skjedde i september i fjor. I Staffanstorp mistet en mor og hennes fire små barn livet i en villabrann. Etterforskerne mener at brannen ble utløst av en overopphetet PC.
– Det er ikke ufarlig å ha laptop’en påskrudd om natta. Tenk i hvert fall over hvilket underlag du setter den på, sier fagsjef Ronny Tande ved If Sikkerhetssenter. Han holder kurs om skadeforebygging i hjem og på arbeidsplasser. Den siste statistikken fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap viser at det norske brannvesenet de to siste åra har rykket ut til 17 branner i private hjem som skyldes feil på PC’er eller batteriladere (årene 2007 og 2008).
– Husk at en datamaskin trenger å «puste», sier han. Blir PC’en stående påslått i sofaen eller en myk seng, skal det ikke så mye til før kjølevifta får problemer. Det kan blant annet føre til at nedkjølingen av batteriene svikter, med overoppheting og i verste fall ulmebrann som resultat. Mye tyder på at underventilering av kjølesystemet ved plassering av PC på isolerende underlag kan utgjøre en risiko for antennelse av batteriet. Det er lurt å tenke på dette hvis familien bruker laptop på barnerom, i sofaer og senger. Spesielt lite smart er det å bruke datamaskiner direkte på madrasser og puter av polyuretan, mener Tande.
Ulmebrann er altså et skummelt stikkord når det gjelder sikkerhet i elektriske apparater. Ved en slik brann er det ikke flammene som er problemet. Giftige gasser som blåsyre, saltsyre og amoniakk kan spre seg i rommet uten at man merker det tidsnok. Spesielt alvorlig er det selvsagt om man ligger og sover, sier Tande. Derfor advarer han mot å ta med seg PC eller mobil i senga, slik mange gjør. Sovner man med apparatet påslått under dyne eller pute, kan det fort oppstå farlige situasjoner.
Han mener også at lading av batterier i mobiltelefoner og annen elektronikk er en stor utfordring for sikkerheten. Og det har ikke nødvendigvis noe å gjøre med apparatenes alder, legger han til. Hvordan oppstår ladeproblemene? Det kan skje ved at mobilkontakten som man dytter ladeledningen inn i er slitt, eller er blitt dårlig av andre grunner. Da kan det oppstå en nesten usynlig elektrisk lysbue med en temperatur på minst 3000 varme grader! Lysbuen kan være flere centimeter lang, men vanskelig å legge merke til. Hvis dette skjer, er muligheten til stede for en lumsk ulmebrann. Derfor er det så skummelt å lade apparatene mens man sover. I slike situasjoner skal man ha en meget god røykvarsler for å bli vekket i tide, sier Tande.
En annen ting jeg er fæl med er å miste mobilen i gulvet! Og da er jo selvfølgelig det også et problem!
Han forteller at en annen potensiell sikkerhetsrisiko er å miste mobilen på gulvet. Da kan batteriet få et slag som skaper dårlig kontakt mellom berøringspunktene, noe som også kan utløse farlige lysbuer mens man lader. Dette har med andre ikke bare med apparatets alder og slitasje å gjøre. En annen klassiker er såkalt overlading. Når man lader mobiler og andre apparater med batteri, skal gjerne indikatoren varsle om at ladingen er fullført. Men hvis den ikke fungerer som den skal og man glemmer at støpselet er i, fortsetter ladingen på overtid. Da kan varmeutviklingen bli såpass høy at mobilen tar skade av det. Nok et utgangspunkt for mulige problemer, forteller Ronny Tande.
Til slutt en link til flere ting en kan gjøre for å forebygge brann, den er riktignok rettet mot jul, men flere av tipsene gjelder hele året!
27 søndag jun 2010
Tags
Bilder, bullshit, cursor, Dikt, fargekart, film, fransk, frozenly.com, himmelen, klokke, linker, mamihlapinatapa, nyheter, søvn, stardust, stumble upon, Terry Bisson, the midnight knitter wool graffiti gang, våken, verb
Det er utrolig (eller kanskje ikke?) hvor mye rart som finnes på Internett. Noe av det rare kan riktignok være noe en har bruk for, men kanskje ikke på Internett, eller i den formen det har fått. Andre ting er bare totalt uforståelig! Blant de tingene vi (kanskje) trenger finner vi en klokke, alltid kjekk og ha, som denne, men trenger vi en Internettside som ikke er noe annet enn en klokke (laget av mennesker), osv??
Jeg bruker Stumble Upon (en toolbar som frakter deg fra side til side som andre mennesker har syntes det var verd å ta en titt på). Noe av det en finner er kjempebra og jeg har selv bokmerket endel sider jeg har funnet her, mens andre ting bare er rart. Her har jeg tenkt å nevne litt av hvert.
Osv, osv! Håper du har hatt det gøy med å klikke på disse linkene! Skulle du ha lyst å besøke flere rare og fantastiske sider er det bare å bruke Stumble Upon!
25 fredag jun 2010
Posted Bøker
inTags
Mens bookcrossing-soner vanligvis er en bokhylle diskret plassert på et offentlig sted, har Berlin fire digre, høye trestammer som er satt tett sammen og plassert på et gatehjørne.
Ideen med bookcrossing, er å oppsøke spesielle steder der du kan legge igjen en bok, for at andre skal kunne plukke den med seg. Hvor disse stedene er, finner du ut på Internett, der du også registrerer deg som en bruker.
Berlin er kjent for sine mange vakre trær, ikke minst de tusenvis av lindetrær som ble plantet av kurfyrsten i 1647, og som har gitt den berømte paradegaten Unter den Linden sitt navn. Men det fins et annet spesielt tre i Berlin, der det nærmest vokser bøker. Og nettopp dette treet er det mange bokglade berlinere som oppsøker. Bookcrossing er nemlig veldig populært i storbyen.
Bookcrossing heter rett og slett bokkryssing på norsk. På knappe ti år har fenomenet vokst til en universell aktivitet, og teller i dag over en million bokkjære individer i 130 forskjellige land. Det er ikke for ingenting at bookcrossing kalles for ”Verdens største bokklubb”. Et av de mest spesielle bokrysser-stedene, er unektelig boktreet i Prenzlauer Berg, en av Berlins hippe bydeler som har blomstret opp etter Murens fall.
Kilde: NRK
25 fredag jun 2010
Posted Dikt
inDet er sagt at kjærligheten
har rom med smerte i,
når din klint blir skilt fra hveten
tar du steg mot å bli fri.
Det er sorg i alles glede
Du gråter bak ditt smil
Ikke stans når du er nede
men ta fatt på neste mil.
Er du redd ditt hjerte brister
Skyr ild for du er brent
For å ha når andre mister
har du gravd ned ditt talent.
Når du står og lar deg lamme
når angst har gjort deg stiv
Blir din sjel en kostbar ramme
om et bilde uten liv.
Når en natt har frosne hænder
som vil gripe om din sjel
Og de rop ditt hjerte sender
bare ties kaldt ihjel
hent din visdom fra en vinter
som har lagt alt liv i snø
dypt i jordens labyrinter
vokser spirer fra et frø.
Amanda McBrown/Terje Formo – sunget av Sissel Kyrkjebø
22 tirsdag jun 2010
21 mandag jun 2010
Tags
drømmemannen, fingerbøl, hekling, hobby, ikon, kunst, kunststrikk, orkidee, strikking
Jeg har en god del hobbyer;
Når det gjelder strikking så er det kunststrikk som har fanget min interesse, selv om jeg også strikker dukkeklær og andre småting. Det var min kjære lillesøster som lærte meg kunststrikk for mange år siden og nå deler vi den hobbyen. Hun er flinkere til å strikke enn meg, men jeg tror vi er på omtrent samme nivå når det gjelder kunststrikk.
Jeg har mange flere orkideer enn de som vises her, jeg hadde bare ikke bilde av dem. Jeg får komme tilbake til det! Den store duken er strikket til svigermor og de andre dukene til basarer og julemesse i kirken. Dukkeklærne skal til Russland, til et barnehjem vi støtter gjennom stiftelsen Hjelp til Russland.
Jeg har ca 620 fingerbøl. Det hele startet med at mor kom hjem med fingerbøl fra reiser, og så begynte både mor, jeg, og begge søstrene mine å samle på dem. Den ene søsteren min har mest, men jeg tar innpå! Jeg samler fingerbølene i gamle trykkeriskuffer (settekasser) og har disse hyllene hengende opp i trappen til andre etasje. Fordelen med fingerbøl (og settekasser) er at de ikke tar stor plass! Akkurat nå er den ene kassen utlånt til biblioteket, hvor den er endel av en samler utstilling.
Jeg er veldig glad i ikon, og har kjøpt 5 stykker som henger på veggen i stuen. I tillegg liker jeg figurer av engler, Jesus, Maria og Josef, kristne symboler som kors og kongekrone og trefigurer av Maria, engler eller som den ene jeg har; av en nonne.
Jeg har også et bilde av nattverden av Salvatore Dali i stuen. Det er en poster jeg bestilte fra et museum i Washington DC hvor dette bildet henger. Jeg forelsket meg i dette bildet på ungdomsskolen og bestemte meg for at jeg en dag skulle ha en kopi, men det tok noen år før jeg fant det. Nå er det det fineste bildet jeg har!
Bøker, og gjerne veldig gamle bøker er også noe jeg samler på. Den eldste jeg har er fra 1716 og den er jeg veldig redd for. Drømmemannen er ikke så begeistret for alle bøkene jeg drar hjem og drar meg gjerne ut av bokhandlerforretninger før jeg får kjøpt noe. Heldigvis jobber jeg på biblioteket og får med meg noen klassiskere når vi kasserer!
Hobbyene mine gjør at jeg alltid har noe å gjøre og svært liten tid til å kjede meg, sammen med det å lese bøker (som også er en ting jeg gjør veldig mye!) tar de endel tid. Men det viktigste er vel å finne noe en koser seg med og som er et positivt bidrag i hverdagen, og det kan jeg virkelig si hobbyene mine er!
21 mandag jun 2010
Tags
biblioteket, Fairy tale, Humor, library, wizard of Oz, you tube
19 lørdag jun 2010
Tags
Vi er på vår vanlige tur til Bergen igjen, fjerde gang dette året. I den anledning passer det å skrive litt om ting du kanskje ikke visste om Bergen!
1. Tempel for regn: «Et tempel for regn» ble Regnhytten kalt da den ble døpt i regnvann og regnvær i oktober 2000. Skulpturen står ved sørenden av Store Lungegårdsvann og er designet av den nederlandske kunstneren Martin Borchert. Innvielsen fant sted i kulturbyåret, på en sur og grå og våt dag. Den sju meter høye Regnhytten er en hyllest til naturens elementer generelt og bergensregnet spesielt. Inne i den kuppelformete hytten finnes en renne i spiralform fra tak til gulv. Rennen samler opp regnvann og lar det sirkulere fra øverst til nederst, til det til slutt sildrer ut i Store Lungegårdsvann. Legg besøket til en regnværdag!
2. Den engelske parken: Det grønne Bergen er mer enn Byparken. Mer avsides, men ikke mindre vakker, er Nygårdsparken. Den strekker seg fra Nygårdshøyden og ned til Møhlenpris i vest. Parken ble anlagt som en «engelsk landskapspark» i 1885. Den har idylliske spaserveier, vakre dammer med assortert utvalg fugler, broer og mange slags trær. Mest brukt om sommeren, men velegnet for en stille stund hele året.
3. «Norges beste kaffebar»: Bergen har sin dose kaffelattekaféer. Men ett sted skiller seg ut som litt annerledes, nemlig Det Lille Kaffekompaniet i Nedre Fjellsmauet, umiddelbart bak Fløibanens nedre stasjon. I det lille, koselige lokalet kan du velge fra byens sikkert lengste kaffemeny. Stedet ble kåret til «Årets kaffebar i Norge 2002», av Speciality Coffee Association of Europe». Samme pris fikk de forresten i 1999.
4. «På byens beste»: «Men på Fjeldveien, der går eg aldrig mer!», heter det i H. Wiers-Jenssens berømte bergenske kjærlighetsvise. Men 14. oktober i år, på dagen 125 år siden Bergens Skog- og Træplantningsselskap fikk den briljante idé å strekke en gangvei i fjellsiden mellom Bellevue og Munkebotn, kommer bergensere i tusentall til å ta den 4,6 kilometer lange spaserturen. 60.000 gjorde det på 100-årsdagen i 1979. Men også en tur du kan ta når som helst du måtte være i Bergen, og nyte byen fra oven.
5. Søstrene Hagelin: Dagbladets legendariske journalist Arne Hestenes gjorde allerede på 1960-tallet Søstrene Hagelins fiskemat landskjent. Hans beskrivelser av Hagelins fiskepudding og fiskekaker, kunne passert i en hvilken som helst erotisk kokebok. I de senere år har Hagelin utvidet konseptet til også å servere «verdens beste fiskemat» i sin enkle, men trivelige restaurant i butikkutsalget i Olav Kyrres gate. Prisene er like sunne som maten.
6. Sæveruds Siljustøl: På nattbordet i sengekottet står en bjelle og stuegardinene er hengt opp med tegnestifter. Soria Moria-slottet Siljustøl i Fana var komponisten Harald Sæveruds hjem helt til han døde i mars 1992. I dag er stedet museum, med omvisninger, konserter og musikkskole, drevet av Sæverud-sønnen Sveinung. Huset og parken var Harald Sæveruds kongerike fra han og Marie Hvoslef flyttet hit i 1939. Her kan du oppleve komponistlivet hans den dag i dag.
7. Sju-fjellsturen: Dersom du er i Bergen på rett tidspunkt i mai, kan du få med deg den legendariske 7-fjellsturen, bergensernes store årlige styrkeprøve. Om lag tre mil er turen over de sju byfjell, med en total stigning på 2200 meter. I fjor ble turen arrangert for 50. gang. For de som vil gå litt kortere, finnes også 4-fjellstuen.
8. 722 bratte trinn: En annen meget spesiell måte å komme opp i den bergenske fjellheimen på, er via Stoltzekleiven – 722 trapptrinn lukt til værs fra Fjellveien til Sandviksfjellet. Hvert år i oktober arrangeres trimfesten for de spreke, «Stoltzekleiven opp», med ca. 2000 deltakere. De mest lettbeinte bruker rundt ti minutter til topps, mer normale trimmere vil trenge en liten halvtime. Vel oppe kan du fortsette til øvre Fløibanestasjon, der det er både kaffe og kaker og fabelaktig utsikt å få.
9. Pils med utsikt: På Georgernes Verft, i kulturhuset USF finnes Kafé Kippers. Fra tidlig vår til sen høst har kafeen en uteservering som tåler sammenlikning med det mest eksotiske du kan finne av slaget – verden over. Vi snakker om utsikt over Puddefjorden og fritt fram så langt øyet rekker, i hvert fall til Askøy. Under Nattjazzen i mai og juni er stedet på sitt mest elektriske, med et musiserende og musserende liv både ute og inne.
10. Buekorpsmuseum: Buekorpsene er et bergensk varemerke, og vil du vite litt mer om denne særbergenske aktivitet, kan du finne Buekorpsmuseet i Murhvelvingen på Østre Murallmenningen. Her, i historiske omgivelser, ble museet etablert i 1977. I fjor kom boken om Buekorpsmuseet – spekket med buekorpshistorie.
11. Beffen: Den kalles bare Beffen på folkemunne. Navnet står for Bergens Elektriske Færgeselskab. I mer enn hundre år har den maritime kulturskatten tøffet fram og tilbake på Vågen innerst i Byfjorden. Fem-seks minutter tar turen. Fremdeles bruker mange bergensere Beffen på vei til skole eller jobb. Dagens eier, Harald Holmedal, har vært skipper om bord siden 1983. Avgang fra Bradbenken.
12. Verdens største tønnebål: Blant de mange særegne bergenske tradisjonene er Tønnebålet på Laksevåg sankthansaften. 30 meter høyt og verdens største tønnebål, ifølge Guinness rekordbok. Det er det lokale buekorpset på Laksevåg som bygger bålet, som har en tradisjon som går ca. 110 år tilbake i tiden. Og sankthansaften er Tønnebålet mer eller mindre Bergens offisielle sankthansbål. Tusenvis av bergensere samles i Kirkebukten på Laksevåg, og ser tønner for 30.000 kroner brenne opp i sommernatten. Turister er også velkomne.
Kilde: Aftenbladet/Bergens Tidene