Jeg har en fin helg denne pinsehelgen. Huset er fullt av barn, svigerbarn og barnebarn og jeg elsker å ha dem alle rundt meg. Travelt er det selvfølgelig og, men sove kan vi gjøre etterpå. Det jeg merker det går mest utover er lesing, men det kan jeg også ta igjen. I dag er det smakebit tid og det vil jeg være med på. Flere smakebiter finner du hos Flukten fra virkeligheten.
Jeg leser egentlig litt mange bøker på en gang akkurat nå. Jeg er ikke ferdig med Nuuk som jeg hadde smakebit fra sist søndag, men jeg vil likevel gi deg smakebit fra en annen bok. En som ligger helt fremme på leselisten, men som likevel må vike for ett par bibliotekbøker det haster med å få lest. Jeg har et prosjekt om å lese mest mulig fra Afghanistan, fordi den ene sønnen min er født der. Jeg finner den ene etter den andre boken som jeg ikke visste hadde det temaet. Noen skjønnlitterære og noen fagbøker. Jeg kjøpte akkurat to fagbøker om krigen som aldri tar slutt, men boken jeg skal dele smakebit fra i dag er en skjønnlitterær bok om akkurat den lange krigen. Det står i beskrivelsen fra forlaget at den er et intenst drama av bibelske dimensjoner, hvor afghansk stammejustis og skandinavisk moralisme virvles sammen i en dødsdans av blodhevn.
Boken heter Den første sten og er skrevet av Carsten Jensen. Det er igrunnen nok å lese dedikasjonen i denne boken og den er som følger:
Jeg møtte Shah Wali i en mujahedin-leir i Arghestan-dalen i 1988, da russerne ennå befant seg i Afghanistan. Jeg la merke til ham fordi barneansiktet hans hele tiden trakk seg sammen i tics som egentlig hørte hjemme hos et langt eldre menneske, plaget av traumatiserende hendelser. Mujahedinene fortalte meg at Shah Wali var trent som snikmorder. Han var bare tolv år gammel, men hadde allerede drept seks mennesker.
Denne boken er tilegnet Shah Wali og alle andre som fikk livet sitt stjålet av en krig som aldri slutter.
(Min kommentar: Min sønn sier at «mujahedin er de som går til krig». På Wikipedia er de definert slik: Mujahedin er flertallsform av mujahid, som betyr «en som strever», en som deltar i Jihad dvs. bestrevelse, men er ofte oversatt som «hellig kriger».).
Fra forlaget:
Troppen vi følger, møtes i Afghanistan for å tjenestegjøre under NATOs kommando. De kampklare soldatene skal ledes av danske offiserer uten krigserfaring. I maktvakuumet som oppstår, står den karismatiske Schrøder frem og innfører belønningssystemer som er hentet fra krigsspillene de slår ihjel ventetiden med. Alt de opplever, skal filmes. Med kamera på hjelmene dokumenteres soldatenes hverdagsliv og kamphandlinger for å lagres i nettskyen som et minnesmerke over de falne og de levende. Den parallelle virkeligheten de unge soldatene skaper, skal imidlertid vise seg å bli fatal. Merkelige hendelser begynner å ramme familiene deres i København. En dag forsvinner flere av dem sporløst. Er de drept, har de gått over til fienden, er de blitt terrorister? Og hvem er egentlig Schrøder?
Den første sten er et intenst drama av bibelske dimensjoner, hvor det blir stadig mer krevende å skjelne mellom godt og ondt, venn og fiende, og hvor afghansk stammejustis og skandinavisk moralisme virvles sammen i en dødsdans av blodhevn. Med Den første sten har krigen i Afghanistan fått sin store nordiske roman, og norske lesere har fått en oppslukende thriller mettet med mening.
Hanneles bokparadis said:
Mysigt det låter med fullt hus.
astridterese said:
Ja, det er fint 🙂
Monika said:
Samma Carsten Jensen som har skrivit Vi, de drunknade? Nu blev jag ju intresserad.
astridterese said:
Ja. Dette er hans første bok siden den kom for ca 10 år siden.
Ewelina said:
Nu blev jag intresserad av boken! Handlingen låter minst sagt lockande! Tack för smakebiten!
astridterese said:
Ja, jeg gleder meg til å sette i gang med denne!
Lottens bokblogg said:
Tack för smakbiten. Så intressant att läsa flera böcker från Afghanistan! Och jag undrar om Monika, om det är samma författare?
astridterese said:
Ja, det er samme forfatter.
Jeg lærer mer og mer, og på den måten forstår mer. Men jeg kan ikke egentlig forstå hvordan det er å bo der, og det kan ingen av oss.
A ROOM OF MY OWN said:
låter som en intressant bok. den tänker jag läsa. tack för smakebiten!
astridterese said:
Så bra. Ja, jeg synes den høres interessant ut
C.R.M. Nilsson said:
Det låter som en intressant bok. Tack för smakbit och tips!
astridterese said:
Ja, jeg tror den er det!
Boklysten said:
Den blev jag riktigt nyfiken på. Tack för smakbiten!
astridterese said:
Så fint 🙂
Helena, MsHisingen said:
Måste bli extra intressant när man har kopplingar dit 🙂
astridterese said:
Ja, det er det absolutt 🙂
Lena said:
Här har jag varken hört talas om titeln eller boken. Tack för smakbiten.
astridterese said:
Det tok meg litt tid å finne den og 🙂
Åsa said:
Verkar intressant. Tack för smakbit!
astridterese said:
Ja, jeg håper den er det.
Sara Pepparkaka said:
Intressant smakbit, tack!
astridterese said:
Bare hyggelig 🙂
Lion´s Library said:
Tack för smakbiten 🙂
astridterese said:
🙂
Ina said:
Ukjent bok som virker svært interessant. Venter på din mening om den og takk for smakebit.
Ser du leser Håndtering av udøde for tiden. Leste den for en del år siden og jeg likte den godt. Jeg likte den mye bedre enn La den rette komme inn:) Den ble jeg dessverre ikke noen fan av. Syntes Håntering av udøde var mye bedre 🙂
astridterese said:
Så bra du liker Håndteringen av udøde. Jeg hører på den på lydbok mens jeg går tur med hunden min 🙂 La den rette komme inn ga jeg en treer på Bokelskere. Så jeg likte den ikke så veldig godt jeg heller. Men Himmelstrand likte jeg. Den var meget spesiell i tillegg 🙂
Ina said:
Godt at du også ikke ble begeistret for La den rette komme inn for det virket som om alle andre elsket den, så godt jeg ikke er alene om den meningen 🙂
Eva Trillian said:
En författare jag inte hört om tidigare. Boken låter verkligen intressant – den får jag kolla upp!
Tack för smakbiten!
astridterese said:
Jeg håper virkelig den er interessant. Den høres slik ut 🙂
Marie Eggimann said:
Tack för smakebiten, har nog hört talas om författaren
astridterese said:
Ja, han er ganske kjent.
Penelope said:
Flotte tips!
astridterese said:
Takk 🙂
Pingback: Smakebit – Bli hvis du kan. Reis hvis du må. : Norske bokblogger
Pingback: Smakebit – Bli hvis du kan. Reis hvis du må. | Blopp.no
Pingback: Smakebit – Bli hvis du kan. Reis hvis du må. | Betraktninger