Philippa Gregory var både en etablert historiker og romanforfatter da hun skrev boken om Søstrene Boleyn. Boken har blitt bearbeidet til både en film og en tv-serie.
Fjorten år gammel blir Mary Boleyn elskerinnen til Henrik VIII. Mary elsker ham av hele sitt hjerte. Men kongens interesse kjølner. Hun blir tvunget til å la søsteren Anne ta sin plass. I denne uutholdelige situasjonen skjønner Mary at hun må kjempe mot sin familie og kongen, og ta skjebnen i egne hender.
Først av alt. Mary blir giftet bort i en alder av 13 år, for så bare ett år etter å få beskjed om at hun skal prøve å bli kongens elskerinne. Takk og pris at vi ikke lenger lever i et slikt samfunn! Etter at hun blir kongens elskerinne, og forelsket i ham, blir livet hennes enda en gang snudd på hodet da hun oppdager at søsteren hennes Anne prøver å bli, ikke bare kongens elskerinne, men også hans dronning.
Boken henter sin handling fra Huset Tudor. Et kongehus av walisisk opphav, med monarker som regjerte over England fra 1485 til 1603. Best kjent av Tudor-monarkene er Henrik VII, Henrik VIII og Elisabeth I. Dynastiet ble avsluttet da Elizabeth døde i 1603 uten etterfølgere. I boken møter vi Henrik VIII i slutten av hans ekteskap med Katarina (hans brors enke) og frem til henrettelsen av hans andre kone Mary. Henrik VIII hadde tilsammen seks koner, og helt på siden av hva jeg skriver om; I England har man laget to regler for å huske på Henriks hustruer. Den mest kjente, som gir rekkefølgen på deres skjebner, er: «Divorced, beheaded, died, divorced, beheaded, survived». En annen versjon er «King Henry the Eighth, to six wives he was wedded: One died, one survived, two divorced, two beheaded». Dronningen som etterfølgte sin far Henrik VIII, Elizabeth I, var Annes datter.
Dette er en nydelig bok om et vanskelig liv, hovedpersonen Mary må gjennom mange utfordringer og vanskeligheter. Men samtidig; samfunnet var slik i Tudortidens England og jentene gjør ikke annet enn de mannlige slektninger bestemmer de skal og det beste de får til innenfor rammene av disse bestemmelsene. En får umiddelbart sympati med Mary, og kanskje litt antipati med Anne. Men Anne får jammen gjennomgå for de valgene hun tar.
Boken gir en fin beskrivelse av hoffliv i 1500-tallets England. Samtidig som den er en kjærlighetsroman. Jeg anbefaler denne, den ga meg en fin lesestund!
Bokelskerinnen said:
Ja denne er kjempefin 🙂 Jeg leste denne i en påskeferie på hytta og hadde store vanskeligheter med å legge den fra meg.
astridterese said:
Det er en spennende historie. Men litt grusom og, siden en vet det faktisk hendte!
Tone said:
Jeg synes også den er veldig fin, oppslukende og spennende. Jeg kjøpte og leste den på engelsk da jeg var i USA for noen år siden (rett før filmen kom), og jeg har den stående på norsk i bokhylla også etter et mammutsalg.
I år har jeg planlagt å lese den om igjen, enten før eller etter en annen roman jeg også har skaffet meg av forfatteren, som heter Den hvite dronningen. Gleder meg! Blir aldri lei av historiske romaner. 😉
astridterese said:
Enig i at historiske romaner er fine. Den hvite dronningen er vel datter til Anne, Elizabeth I, hvis jeg ikke tar feil?
Tone said:
Jeg vet ikke om Elizabeth har et lignende kallenavn, men denne romanen handler om en annen Elizabeth med etternavn Woodville, som var den første kvinnen av folket som giftet seg inn i en kongelig familie. En helt ukjent dame for meg. Den foregår visst under det som het Rosekrigene, som også er noe jeg vet lite om.
Jeg er veldig spent på å ta fatt på den, har stort sett bare lest positive omtaler rundt omkring på nettet fra før av.
astridterese said:
Det hørtes ut som en bok for meg. Både det med en «kvinne av folket» som gifter seg inn i kongefamilien. Og spesielt at det skjer så tidlig som Rosekrigene! (Borgerkrig i England ca 1450-1500).
Takk for tips – den havner rett på skal-lese-listen!
siljeblomst said:
Jeg har faktisk denne i hylla, så jeg skal få lest den etterhvert. En veldig fin omtale som gjorde meg nysgjerrig på en sjanger jeg ikke har så mye erfaring med 🙂
astridterese said:
Jeg leser ikke så veldig mye historiske romaner jeg heller. Men det finnes veldig gode eksemplarer der og 🙂
Rufsetufsa said:
Jeg leser altfor lite historiske romaner og plottet virker for meg kjempespennende.
astridterese said:
Denne anbefaler jeg. Det var en virkelig bra historisk roman!
Nina C. said:
Flott omtale:) Da har jeg notert meg tittelen!:)
SV;Takk Astrid! Gleder meg til å få skaffet meg Ringenes Herre:) Tror jeg må få Hobbiten inn i boksamlingen med det samme. Har lest den før:)
astridterese said:
Så bra 🙂
Jeg har tre eksemplarer av Ringenes Herre i hylla 🙂 En pocket som jeg vanligvis leser, en stor og illustrert og en engelsk 🙂
Mari - Flukten fra virkeligheten said:
Jeg har ikke lest noen av Gregorys bøker men denne har jeg sett på film. Lydboken ligger her og den bør jeg nok prøve meg på snart 🙂 Henrik VIII har alltid vært en person som har fascinert meg, jeg har lest historiker David Starkeys «Six Wives» om Henrik VIIIs koner.
astridterese said:
Jeg er enig i at det er en fascinerende historie. Jeg kunne egentlig godt tenke meg å lese mer om den.
Mari - Flukten fra virkeligheten said:
Da kan jeg anbefale boken jeg nevner, men den er om alle konene selvsagt 🙂
astridterese said:
Den blir notert 🙂
Pingback: Bokkafé – 4.april 2013 | Betraktninger
Pingback: Bokkafé – 4.april 2013 | Betraktninger