Dette er den første boken i serien 1001 bøker du må lese før du dør – lesesirkel. På en egen side i bloggen min vil du finne en liste over alle bøkene og en link til Line som står bak lesesirkelen og som har lagt ut en oversikt over de ulike bøkene og lesedatoer.
Elskeren er en kjærlighetshistorie om en ung fransk skolepike på 15 1/2 som på fergen over Mekongfloden i Indokina møter en ung, stenrik kineser. Han forelsker seg i henne, og hun blir uten videre hans elskerinne. Forholdet vekker skandale i kolonien, hvor den unge piken nærmest blir betraktet som en prostituert og utstøtt av det gode selskap. Elskerens far vil heller se sønnen død enn gift med den hvite horen.
Romanen er skrevet av den franske forfatteren Marguerite Duras og ble gitt ut første gang i Paris i 1984. På norsk kom Elskeren første gang i 1985. Den ble en av de mest leste og diskuterte bøkene i Frankrike det året og fikk med Goncourt-prisen, Frankrikes høyeste litterære utmerkelse i 1984. Romanen blir sett på som en selvbiografi, fordi den inneholder elementer fra Duras’ eget liv. For eksempel oppveksten i kolonien i Indokina. Den navnløse jeg-fortelleren sin historie avviker en del fra forfatterensi. Historien er ikke kronologisk fortalt; hovedpersonens minner om fortida gjør at historien hopper fram og tilbake i tid. Det blir opp til leseren å rekonstruere en sammenhengende historie.
Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal beskrive denne boken, den er på en måte usynlig og uten de store opplevelsene. Jeg ble ikke betatt av historien og synes det var vanskelig når historien hoppet frem og tilbake i samme avsnitt og uten at en helt var sikker på hvilken tid en leste om. Jeg ente opp med å mer skumlese boken fordi jeg ble lei av å til stadighet å gå tilbake for å se hvilken tid forfatteren befant seg i.
Jeg ble ikke særlig interessert i selve historien heller. Jeg-fortelleren har et forhold til en ung kineser. Hun er selv 15 år og jeg trodde kineseren skulle være eldre, men han blir beskrevet som student, så han kan ikke være så veldig gammel. Disse to har et fysisk forhold som blir fordømt av omgivelsene. At et fysisk forhold mellom disse to er ille og oppsiktsvekkende i den tiden boken er fra forstår jeg, men boken ble gitt ut i 1985 og da var det ikke lenger det en stor ting. Jeg blir ikke engasjert av jeg-fortellerens fattige liv sammen med moren og to brødre eller av kineserens forhold til sin far. Forholdet dem to imellom er heller ikke noe spesielt, eller blir ikke beskrevet som noe jeg klarer engasjere meg i. Ikke en bok for meg, med andre ord.
De andre, i lesesirkelen, som har skrevet om denne boken er:
ziarah said:
Fint innlegg – Det ser ut til at mange har hatt lignende leseopplevelser av denne boka.
astridterese said:
Takk skal du ha! Ja, det er rart hvordan flere ulike lesere kan ha så sammenfallende opplevelser 🙂 Men jeg ser at noen liker boken og, på en måte har de fått med seg mer enn meg, og jeg skulle ønske jeg klarte å gå mer inn i denne boken 🙂
Lines bibliotek said:
Jeg kjenner meg også veldig igjen i din opplevelse av boken. Det er litt synd at det foreløpig ikke er kommet noen veldig positive innlegg om boken, for jeg vet at det er flere som liker den kjempegodt. Det hadde vært spennende å vite hvorfor de gjør det:-)
astridterese said:
Det er jeg helt enig i!
Men jeg syntes at din omtale av boken var vakker og veldig grundig – og på en måte kan man finne de tingene som gjør at noen liker den i din omtale selv om du ikke liker den selv 🙂
Make sense? 🙂
Caroline said:
Jeg har 1001 bøker du må lese før du dør selv. Og skal prøve å komme meg litt lenger på listen i løpet av sommeren.
astridterese said:
Meld deg gjerne på lesesirkelen (link under fanen 1001 bøker). Du velger selv hvilke bøker du ønsker å lese 🙂
Karin said:
Det er skikkelig interessant å lese hva de forskjellige har skrevet om boka. Samlesning er gøy! Håper du får en bedre lese opplevelse neste gang:-)
astridterese said:
Enig, det er virkelig gøy 🙂
På en måte er det slik at det ikke er så dumt å lese en bok du ikke liker i blant, det får deg til å sette bedre pris på de gode bøkene 🙂
Askeladden said:
Jeg kan også kjenne meg igjen i din leseropplevelse selv om jeg avbrøt boken før jeg hadde lest ferdig.
astridterese said:
Jeg ser at mange av oss opplevde denne boken på samme måten. Jeg har tidligere også lest klassikere og ikke kunnet forstå hva som var bra med dem, så betegnelsen klassiker er absolutt ikke det samme som god 🙂
Pingback: Uke 20 | Lines bibliotek