Tags
C.S. Lewis, den siste striden, drømmen om Narnia, heksa og klesskapet, hesten og hans gutt, legenden om narnia, løven, narnia, out of the silent planet, perelandra, prins caspian, reisen til det ytterste hav, shadowlands, Sølvstolen, space trilogy, that hidious strength, the inklings
Nestemann ut av mine yndlingsforfattere må bli;
C.S. Lewis aka Clive Staples Lewis
Clive Staples Lewis ble født i Belfast (Nord-Irland) i 1898. I 1908 døde hans mor, og Lewis ble sendt rundt til flere forskjellige skoler i England. Han var et fantasifullt barn som var svært opptatt av alle eventyrene, mytene og de gamle legendene som den irske barnepiken hans pleide å fortelle og av «påkledde dyr», som han særlig fant i Beatrix Potters historier. Som 16-åring fant han opp den lille faunen, med paraply og armene fulle av pakker ute i en snøkledd skog, og han begynte å skrive ned historiene. Sammen med broren Warren skapte han verdenen Boxen, som var bebodd og styrt av dyr. Lewis elsket å lese, og med farens hus fullt av bøker var det lett å finne nytt lesestoff. Men det var ikke før mange år senere, mens han var professor ved universitetet i Cambridge, at han utviklet historien og ga faunen selskap av en ond dronning og en majestetisk løve. Historien om dem ble til Løven, heksa og klesskapet en av verdens mest elskede barnebøker til alle tider, og den første (som ble skrevet ned) av de syv i serien om Narnia. Den uslåelige kombinasjonen av eventyr, humor, magi og spenning har gjort Narnia bøkene til populære barne klassikere over hele verden.
Lewis utdannet seg innen litteraturvitenskap og tilbrakte sener sitt liv som foreleser, og senere professor, i middelalder- og renessanselitteratur ved Oxford og Cambridge. Han var en produktiv forfatter og medlem av den litterære klubben The Inklings sammen med sine nære venner J.R.R. Tolkien, Charles Williams, Nevill Coghill, Hugo Dyson, Gervase Matthew, Christopher Tolkien og Owen Barfield. Etter at han som 30-åring ble kristen, begynte han i tillegg å skrive skjønnlitteratur med et kristent innhold. Lewis er kanskje en av de aller klareste kristne forfattere de siste 50 årene, uten at han på noen måte virker påtrengende eller påtatt. Han begynte også en livslang kamp for å forsvare troen og forklare den. Lewis giftet seg i voksen alder med en amerikansk beundrer, forfatterinnen Joy Gresham, som kort tid etter døde av beinkreft. Lewis’ bok A Grief Observed beskriver hans opplevelser av hans korte ekteskap og sorgen rundt tapet av sin livsledsager.
Narnia serien (også kalt Legenden om Narnia) består av syv bøker; Drømmen om Narnia, Løven, heksa og klesskapet, Prins Caspian, Reisen til det ytterste hav, Sølvstolen, Hesten og hans gutt og Den siste striden. Da den siste boken ble gitt ut, i 1956, mottok Lewis den prestijefylte Carnegie Medal in literature for bøkene. Serien forteller om reisene åtte barn fra vår verden foretar til det magiske landet Narnia, og om barnas opplevelser der. Det hele starter med at Narnia blir skapt og ender med at landet dør, og det etableres et himmelrike. Seriens mytiske hovedperson, løven Aslan, har en Kristus-rolle: Han dør blant annet en soningsdød i boken Løven, heksa og klesskapet, for senere å gjenoppstå. Lewis bedyret ved flere anledninger at det ikke var hans opprinnelige intensjon å skrive kristne bøker, men at tanken om en parallell åpenbaringshistorie i et magisk univers etter hvert vokste frem hos ham. Betegnende for denne utviklingen av serien er at Skapelsesberetningen som innleder verkets kronologi ble skrevet etter at de fem «spennende» bøkene var skrevet.
Lewis har også skrevet en annen serie, The Space Trilogy, hvor dessverre kun to av de tre bøkene er oversatt til norsk. Bøkene er Out of the Silent Planet, Perelandra og That Hidious Strength. I disse bøkene drar hovedpersonen Ransom til andre planeter (Mars og Venus) hvor han møter vesener totalt ulike oss selv. Han lærer mer om Gud av disse vesene og starter en gruppe som skal beskytte jorden mot onde krefter. Jeg har lest alle tre og synes de er like fantastiske som Narnia bøkene. I tillegg er Lewis kjent for en del bøker hvor han forsvarer og foklarer troen. Mest kjent er Se det i øynene, men også bøkene; Den store skilsmissen, Djevelen dypper pennen og Djevelen hever glasset er fantastiske bøker og mye lest.
Lewis døde 22.november 1963 i hjemmet han delte med sin bror, Warren, i Oxford. Samme dag skjedde drapet på John F. Kennedy. Og også den engelske forfatteren Aldous Huxley døde denne dagen. Interessen for Lewis’ liv har ført til flere biografier, og en film fra1993 kalt Shadowlands, med Anthony Hopkins i rollen som Lewis. Filmen handler om Lewis sitt forhold til Joy Gresham.
Sitater:
- A man can no more diminish God’s glory by refusing to worship Him than a lunatic can put out the sun by scribbling the word ‘darkness’ on the walls of his cell.
- Can a mortal ask questions which God finds unanswerable? Quite easily, I should think. All nonsense questions are unanswerable.
- Friendship is born at that moment when one person says to another: What! You too? I thought I was the only one.
- The trouble about trying to make yourself stupider than you really are is that you very often succeed.
- «A young man who wishes to remain a sound Atheist cannot be too careful of his reading. There are traps everywhere–‘Bibles laid open, millions of surprises,’ as Herbert says, ‘fine nets and stratagems.’ God is, if I may say it, very unscrupulous.»
landsbyjenta said:
Jeg er også veldig begeistret for Cs Lewis:) Har egentlig bare lest narnia- bøkene og Djevelen drypper pennen. Men nå fikk jeg lyst til å lese den triologien også som du skriver om her:)
Thanks:)
astridterese said:
Bøkene om Ransom som reiser til andre planeter er utrolig bra. De to første er oversatt til norsk og jeg skulle virkelig ønske det gikk ann å få oversatt den siste og!
Pingback: Hva er dine favorittbøker? « Betraktninger
Pingback: Mine yndlingsforfattere VI « Betraktninger
Pingback: Mine yndlingsforfattere III « Betraktninger
Pingback: Favorittmusikk « Betraktninger
Pingback: Boktema hos Anette – Min favorittserie « Betraktninger
Pingback: Boktema – 3 forfattere jeg ønsker ville skrive enda en bok « Betraktninger
Pingback: Topp 10 bloggposter som gir det beste bildet av meg « Betraktninger
Pingback: Hva er dine favorittbøker? | Betraktninger
Pingback: Favorittmusikk | Betraktninger
Pingback: Mine yndlingsforfattere III – J.R.R. Tolkien | Betraktninger