Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

For ett par år siden hadde Din Side.no en artikkel om de 25 beste nettjenestene (etter deres mening, selvfølgelig). Din Side presenterer disse tjenestene som; «Dette er nettjenester vi selv bruker ofte, og som vi anser som «best of breed»; de ypperste innenfor sine felt». Jeg gikk gjennom denne listen og ble overrasket over hvor lite som hadde forandret seg de siste årene. Skulle en satt opp listen i dag ville den sett veldig lik ut. Jeg vil presentere listen her, med korte beskrivelser, men i helt vilkårlig rekkefølge.

1) Twitter; Twitter er en amerikansk nettjeneste som fungerer som en mikroblogg. Du kan skrive din melding, på under 140 tegn, og dele dem med alle som ønsker å høre dine tweet. Du kan sende meldinger til Twitter via mobiltelefon og også gjennom tilleggsprogram som feks Twiitter for Google Gadgets. Twitter har virkelig vokst de siste årene, fra et lite prosjekt hos selskapet Obvious i 2006 til det verdensomspennende verktøyet det er i dag. Fra et lite forskningsprogram til Twitter som kan brukes til mye; fra et sted å lufte tanker, sende private meldinger, promotere bloggen sin og/eller firmaet sitt. Selv følger jeg med på noen bibliotek og finner på den måten både boktips og tips til arrangement, og jeg sender blogglinker til min Twitter. Vi har også opplevd at nyheter spres på Twitter før avisene får tak i dem, feks var dødsfallet til Michael Jackson først nevnt på Twitter.

2) Google Reader: Google Reader er en RSS leser hvor du kan holde deg oppdatert om feks nyheter og blogginnlegg. RSS betyr really simple syndication også kalt «levende bokmerker» , og er en ordning der en nettleser på din pc henter nyheter eller annet materiale fra internett, fortløpende og automatisk. Det vil si at RSS leseren holder deg oppdatert om hva som skjer på de internettsidene du har valgt å abonnere på. Ved å gå inn på den RSS leseren du har valgt, feks Google Reader kan du se raskt igjennom de siste artiklene og velge deg ut hva du vil lese.

3) Gmail: Gmail er Googles eposttjeneste, den er nettbasert og gratis, og tilbyr over 7GB gratis lagringsplass. Gmail ble lansert i 2004, da måtte man bli invitert av en eksisterende bruker for å kunne opprette en konto. I 2006 kom Gmail på norsk og i 2007 ble tjenesten offentlig tilgjengelig. Gmail inkluderer Google chat og søppelfilter og gruppering av mail. (Når en mottar og svarer på samme mail legges den i en gruppe slik at en kan følge samtalene lettere.) Noe av det jeg liker best med Gmail er at du kan få alle mailene sent direkte til Outlook-programmet på din egen pc samtidig som du kan se mailene blir liggende på internett, og du har tillgang til dem når du ikke er hjemme.

4) Meebo: Meebo er en nettside hvor du kan samle de fleste chatte-programmene du bruker og på den måte bare måtte forholde deg til en chat.  Meebo samler MSN, Facebook, Yahoo, aim, Googel Talk osv i gruppe slik at du kan chatte samtidig med kontakter du har ulike steder. Meebo har også en add-on for Firefox, en verktøylinje som holder orden på de ulike chattene for deg. Meebo er praktisk å bruke når du er andre steder enn på din egen pc, du trenger ikke laste ned noe og finner kontaktene dine ved å logge deg inn på Meebo.

5) Flickr: Flickr er et nettsted for bildedeling. Men kanskje mer enn det er Flickr et sosialt nettsted for å dele bilder og se på andres bilder. Flickr er eid av Yahoo og ble regnet som et av de første nettjenestene innen Web 2.0. Selv om Flickr er sentrert rundt at du kan laste opp bildene dine på nett, og derfor også beskytte deg hvis noe skulle skje med pc din, er Flickr også et sted for å dele bilder og se på andres bilder. Du velger selv privacy settingene på bildene dine, skal de være private eller offentlige? Og du velger om du vil tagge bildene dine slik at andre kan finne dem når de søker på bilder på Flickr. For Flickr har en veldig god bilde søk, du kan velge deg alt fra gruppesøk, innom hvor og når bildene er tatt til mer kunstneriske søkekriterier og finne bilder innen de fleste sjangere. Flicker er brukt av tusenvis hver dag og det å kommentere andres bilder er en del av «the Flicker experience». Flickr har flere ulike foto redigerings sider de samarbeider med og som gir deg mulighet til å redigere bildene dine på uendelig mange måter. På Flickr finner du også bilder lagt ut under Creative Commons lisensen, dvs at bildene er frigitt til bruk for alle og uten Copyright.

6) Deezer: Deezer er en fransk nettjeneste som lar deg finne og streame musikk, fullt lovlig! Ved å bli medlem kan man finne og lytte til musikk og lage spillelister med musikk fra Deezer eller fra musikk lastet opp fra din egen pc. Deezer får gode kritikker blant dem som bruker den, men den har ikke noen statistikk over brukere eller musikk brukt, noe som gjør det vanskelig å vurdere hvor mange som bruker denne tjenesten. Journalisten i Din Side sier:

Deezer har lagret tusenvis av sanger, og de aller fleste kan spilles rett i nettleseren din med god kvalitet. Du kan også sette opp spillelister med flere sanger i (og lagre dem), og i tillegg kan du bruke Deezer som en Pandora-lignende nettjeneste der du får spilt musikk på løpende bånd som ligner på sangen du hørte på i utgangspunktet. Deezer har også sosiale aspekter – vennelister, deling av spillelister og mer til.

7) Picnik: Picnik er en bilderedigeringsside som en også finner ved å bruke Flickr. Picknic er en av de beste slike programmer jeg har brukt, og en av de største fordelene er at jeg har tilgang til denne siden på jobb (Det er ikke noe program du må laste ned på pcen). Når jeg skal bruke Picknic kan jeg forandre på bilder jeg allerede har lastet opp til Picasa, Flickr, Facebook osv. Picknic fjerner røde øyne, endrer eksponeringstid, farger, skarphet osv. En kan legge på tekst, figurer og spesialeffekter, men for mer avanserte ting å en oppgradere til Picknic Premium.

8 ) Last.fm: Last.fm beskriver seg selv som verdens største online musikk-katalog og inneholder gratis internett radio, musikk, videoer, bilder, statistikk, lister, biografier og konserter. Din Sides journalist fortsetter med å beskrive last.fm på denne måten:

En omfattende nettjeneste for deg som vil oppdage ny musikk eller vise resten av verden hva du liker å høre på. Last.fm er briljant for musikkelskeren. Hvis du liker artist A og mange andre som også liker artist A også liker artist B, får du høre musikk fra artist B. Dermed er det duket for oppdagelser av ny musikk hver eneste dag. I tillegg kan du legge til venner, høre det de hører på, logge alt du hører på (også på iPoden eller via Winamp, for eksempel) og etter hvert bygge deg en musikkprofil som du kan dele med andre.

9) del.icio.us: del.icio.us er en nettjeneste for bokmerker. Den lar deg lagre bokmerkene på nettsiden istedenfor å lagre dem på pcen. I tillegg kan du ved hjelp av tagger se bokmerker andre har lagt til. Når du trenger å søke etter flere sider innenfor et emne er det enkelt å bruke delicious. Du følger tagger (emneord – ord som brukes for å beskrive innholdet i et dokument) som andre har lagt til og finner på den måten frem til sider som handler om det samme som det du leter etter. Dette gir delicious et sosialt aspekt som nok er det viktigste med denne siden. Det å utforske sider andre har syntes det verd å bokmerke fører deg ofte til sider du ikke hadde funnet selv, (i hvertfall ikke med en gang).

10) You Tube: You Tube er en kjent side for videodeling. Den er eid av Google og foreløpig reklamefri. Jeg liker You Tube og ser regelmessig på filmer og musikk på dette nettstedet. Jeg har opprettet en egen konto hvor jeg abonnerer på filmer fra venner og legger til både favoritter og spillelister.You Tube er veldig enkel å bruke, en bare skriver inn hva en er interessert i og frem kommer en hel haug med forskjellig resultater. Noen ganger litt upresist, men det sier vel kanskje mer om mitt valg av upresise søkeord. Min nevø bruker You Tube til å finne walk troughs og hint til spill, og da kanskje mest til The Sims 3. Den store fordelen med You Tube er at man kan bruker filmer fra You Tube på ens egen bloggside/nettside, noe vel denne bloggen er et eksempel på!

11) WordPress: Da vi på Sosiale Medier kurset skulle opprette egen blogg fikk vi ikke noe valg, det var bare å sette i gang på WordPress.com. I dette huset er det flere blogger, på ulike plattformer og etter å ha blitt litt kjent med fordeler og bakdeler på disse ulike plattformene, må jeg si jeg er veldig fornøyd med WordPress. WordPress utvikles hele tiden, vi får stadig mail om ulike oppgraderinger og muligheter. Og en kan utvikle den «enkle» (gratis) basisen ved å kjøpe en haug med tilleggsprogrammer. Når en blogg vokser og ønsker å klare seg med på egen hånd har WordPress .org systemet hvor en er hoast til egen blogg, men under WordPress paraplyen.

12) Wikipedia: Wikipedia er det største leksikonet på nettet som også er en Wiki. (En brukerstyrt og bruker oppdatert web side.)  Ordet Wikipedia er sammensatt av det hawaiianske ordet «wiki» (rask, kjapp, hurtig) og det greske ordet «encyklopedi». Wikipedia blir utgitt av organisasjonen Wikimedia Foundation i USA. WF er en ikke-kommersiell organisasjon som selv sier at deres hovedoppgave er å fremme gratis web innhold og programmer. Siden Wikipedia er brukerstyrt må en også være litt skeptisk til innholdet i leksikonet, det er ikke sikkert alt stemmer helt. De fleste sidene blir likevel redigert av mennesker som skriver om deres eget kunnskapsfelt. Journalisten ved Din Side legger til:

Her finner du nært sagt alt av informasjon, og det geniale er at alt er krysslenket slik at du lett kan fordype deg, eller rote deg fullstendig bort hvis du blir fristet til å klikke mange ganger. Har du mer informasjon enn det som står der, kan du trykke «rediger» og legge til. Wikipedia er også oversatt til flere andre språk, derunder norsk, og den engelske versjonen inneholder godt over 2 millioner forklaringer.

13) digg: Digg er et nettsamfunn hvor brukere legger inn lenker til sider de liker på nettet. Andre brukere stemmer lenkene «opp» eller «ned». Avstemning avgjør hvor lenkene vises på Digg, dvs at de mest vellykkede lenkene vises på forsiden. I tillegg kan brukerne komme med kommentarer på lenkene. Når du finner du noe du liker på internett, kan du «digge» det. Lenken du har digget blir da lagt til nettsiden og hvem som helst kan digge den samme linken.  Selv bruker jeg også StumbleUpon som fungerer på nesten den samme måten. (Jeg har skrevet om Stumble Upon her og her.)

14) eBay: Jeg er en lidenskapelig samler av fingerbøl(!) og hvor ellers finner man alt det rare en kunne ønske seg enn på eBay, verdens største nettauksjon. Det å lete rundt på eBay, se på kategorier og bilder er nesten en internett aktivitet i seg selv, men så flommer også eBay over av alt det du kan tenke deg, både av nytt og gammelt. Jeg handler endel på eBay og har til gode å bli lurt av noen, selv om en må være klar over at det kan skje. eBay har gode sikkerhets rutiner og betaleren gjennom Pay Pal burde en være nokså trygg. I tillegg bruker ebay et system av stjerner og poeng, til flere stjerner, til bedre tilbakemeldinger har en fått. En bør alltid sjekke brukernes egne vurderinger av en selger før en kjøper noe; har en selger et godt renomme på eBay vil han gjøre ganske mye for å beholde det. eBay er tilgjengelig i flere land, også Norge, men prisen på det en ønsker seg kan variere etter hvilket land en kjøper det fra, noe det kan være greit å være oppmerksom på.

15) Hulu: Hulu blir beskrevet på denne måten av journalisten fra DinSide:

Nettsted der du kan se de ferskeste episodene av de hotteste tv-seriene gratis. Denne nettjenesten er eid av NBC Universal og News corp, og de har skjønt det: Når en episode har blitt vist på TV, legges den ut på Hulu. Der kan du se episoden direkte, kun avbrutt av en håndfull korte reklamepauser. Tanken er at annonsører heller vil velge dette mediet fremfor YouTube-snutter og andre ting; noe vi langt på vei kan være enige i. Dessverre er Hulu i utgangspunktet kun for amerikanske brukere, men ved å bruke et program som skjuler IP-adressen din, kan du nyte innholdet også i Norge.

16) Facebook: Facebook er nok kjent av de fleste. Det er først og fremst et sosialt verktøy som lar deg holde kontakten med venner, familie, kollegaer osv. Du kan sende offentlige og private beskjeder, dele nyheter, bilder og videoklipp og spille en uhorvelig mengde spill. I tillegg kan du bli fan av og tillhenger til en mengde offentlige personer, bedrifter og ideer. Du kan diskutere for og imot alt hva hjertet behager ved å opprette en gruppe eller side. Facebook skiller mellom profil, gruppe og side; Profiler er kun for enkelt personer, en side er for produkter, offentlige personer, firmaer osv og en gruppe som passer best for noe en ønsker å diskutere, eller for å vise sitt ståsted for eller mot en konkret ting/sak.

17) Amazon: Amazon er også en av mine favoritter. Jeg er veldig glad i bøker og har ofte en såpass sær smak at jeg trenger å kjøpe bøkene utenfor Norge, og da er Amazon stedet. Amazon er verdens største elektroniske bedrift (nettbutikk) (og også eier av film databasen IMDb). Nettsiden er  imponerende! Journalisten hos Din Side har beskrevet Amazon bedre enn jeg kan klare så jeg overlater ordet til ham:

Måten informasjonen er strukturert er fantastisk – ser du på en bok du har lyst til å kjøpe, kan du blant annet se at 70% av de som så denne boka også kjøpte den, mens 21% gikk for bok B. Du får også personlige anbefalinger når du logger inn og kan legge varer til i en ønskeliste som du kan dele med andre. Amazon selger bøker, filmer, elektronikk, gadgets, klær, leker og mye, mye mer; ofte til veldig fordelaktige priser i forhold til norske forhold. Bestiller du fra den engelske versjonen av nettbutikken (amazon.co.uk), kan du også bruke poste restante-trikset, i tillegg til at varen som regel ankommer i løpet av et par-tre dager. Brukerne er også involvert og deler ut karakterer og skriver kommentarer om bøker, som gjør det lettere å skille klinten fra hveten.

18) IMDb: IMDb er en database over film (også eid av Amazon.com). IMDb står for: The Internet Movie Database  og oppdateres fortløpende,  med informasjon om alle filmer fra alle verdens hjørner. Jeg slår ofte opp her for å finne informasjon om en film, men mer enn noe annet bruker jeg siden for å finne alle filmer (og tv serier) en skuespiller har spilt i. Eller for den saks skyld hvilke filmer en bestemt regissør står bak. Det er en ypperlig måte å finne filmer en ikke har sett. Jeg er veldig glad i filmene til M. Night Shyamalan og har her kunnet finne frem til filmer han skrev/regisserte/produserte før han ble så kjent som han er i dag. Etter å ha registrert seg hos IMDb kan en stemme på filmer og være med på å gjøre filmer populære på andre måter enn å kjøpe kino billett. IMDb har også lister over filmer, som; Top 250, Bottom 100, mest populær i USA og England, mest populær sortert etter sjanger osv, osv. I tillegg finner du trailere, informasjon om filmens lengde, årstall utgitt, sitater, morsomme feil, premieredatoer osv.

19) Tiny URL: Tiny URL er en must have for alle som twitrer! Siden lengdebegrensningen på en tweet er 140 tegn sier det seg selv at en ikke kan bruke lange lenker når en ønsker å henvise til en artikkel, eller som jeg bruker den; til å dele et blogg innlegg. Det finnes flere tjenester som gjør lenker kortere, men Tiny URL er nok både den meste kjente og den mest brukte. Din Side har i en artikkel sett på de ulike tjenestene som forkorter lange lenker. Den artikkelen finner du her.

20) Google: Det er bare å innrømme det med en gang; jeg er en Google tilhenger! Det begynte i det små med Google som søkemotor, men nå har jeg Google Toolbar, Gmail, bruker Google Reader, IGoogle, Google Dokumenter, Picasa osv. Den eneste Google tjenesten jeg ikke har funnet det helt ut av med må være Google Talk. Din Side henviser i deres artikkel til noen sider hvor du kan lære å bruke Google bedre, for slik er det, Google er såpass omfattende at det er vanskelig å bli flink nok til å bruke den fullt ut! (Se disse artiklene: Tre triks som gjør Google bedre, Søndagssurfen: Google og  Bruk Google enda bedre).

21) Kayak:  Kayak er en side for å finne billige reisemåter og hotell. Journalisten hos Din Side presenterer Kayak på denne måten:

Det finnes veldig mange flyselskaper, hoteller og bilutleiefirmaer, og nettet bugner over av tjenester som finner de beste rabattene. Få er imidlertid så komplett som kayak.com. Her kan du søke etter reiser, og så sjekker tjenesten det aller meste av flyselskaper og sorterer resultater på pris. Det som imidlertid skiller tjenesten fra resten av gjengen, er mulighetene du har for å snevre inn resultatet. Muligens har du ikke lyst til å reise fra Oslo før klokka 10, eller vil du kanskje lande i Las Vegas på kvelden, når Stripa lyser opp i det fjerne? Disse innsnevringene oppdateres «live» i søkeresultat og gjør det hele svært elegant og raskt i bruk.

22) Google Maps: Google Maps (Google Kart) er et nettsted i Google familien hvor man kan se kart og satellittbilder fra hele verden. Høsten 2009 kom en tilleggsfuksjon som gjør at en kan se panoramabilder fra gatene i de største byene. I det siste har vi sett reportasjer om Google bilen som kjører rundt å tar disse gatebildene (street wiew bilder) hvor noen føler at bilene gjør ting som kan bryte personvernet og noen gjerne vil være med på bildet.

 

23) LogMeIn: Et program du later ned og som gir deg muligheten til å styre en annen PC. Journalisten på Din Side forteller om programmet på denne måten:

Veldig kjekt hvis du har noe liggende på hjemme-PCen når du er på jobb, eller må hjelpe svigerfar med å fjerne spyware. LogMeIn finnes i flere versjoner – med gratisversjonen kan du styre en annen PC, og vedkommende som sitter i andre enden ser alt du gjør med mus og tastatur slik at hun også kan lære hvordan ting gjøres. Du installerer bare et lite program på PC-ene du ønsker å styre, og deretter kan du logge deg på direkte via webgrensesnittet; både fra PC og Mac. Er du villig til å betale en slant, kan du blant annet streame lyd direkte og overføre filer til din egen harddisk på direkten.

24) Zamzar: Med Zamzar limer du enkelt inn URL-adressen direkte fra den siden hvor filen du ønsker å konvertere befinner seg. Eller du kan bla gjennom og laste opp egne filer. Deretter velger du filformat du ønsker å konverter til og skriver inn mail adressen din. Zamzar sender så den konverterte filen til deg på mail. Sparer deg for masse arbeid, mye ork og mange programmer. Enkelt og greit. Zamzar konverterer til og fra de aller fleste kjente format, det være seg bilder, lyd, video og dokument. Du kan til og med konvertere mellom ulike arkivfiler, som zip, rar etc. Tjenesten er gratis å bruke for filer opp til 100MB.

Kilde: DinSide.no

Lagre